« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SNAGA ZDRAVIH NAMIRNICA

Hrana idealna za zdravlje, kao iznutra tako i izvana

Saznajte koje namirnice održavaju zdravlje srce, potiču gubitak kilograma te čine vašu kožu ljepšom

Više o

dijeta

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

vitamini

,

mršavljenje

,

superhrana

"Čovjek je ono što jede" rekao je njemački filozof i antropolog Ludwig Andreas Feuerbach, a ako se poslužimo njegovom logikom onda to znači da nas konzumacija zdrave hrane čini zdravima. Princip je slijedeći: hrana puna vlakana, proteina i nezasićenih masnih kiselina kontrolira našu tjelesnu težinu, a antioksidansi iz tih namirnica pružaju jedinstvene zdravstvene beneficije.

Ako želite imati figuru koja će mamiti uzdahe, te pritom biti zdravi iznutra i izvana u prehranu ubacite ove namirnice:

Zelene mahunarke

Prehrana koja se temelji na mahunarkama koje su bogate vlaknima pomoći će vam da lakše kontrolirate tjelesnu težinu, a čak možete izgubiti neželjeni višak kilograma bez da odlazite na mukotrpne dijete. Ovo nisu puka naklapanja već znanstveno dokazane činjenice. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazuje da povećani unos vlakana dovodi do gubitka kilograma, a izbjegavanje vlakana uzrokuje debljanje. Znanstvenici su čak konstruirali formulu za mršavljenje: na svakih 1000 unesenih kalorija trebate konzumirati 8 grama vlakana. Znači ako danas unesete 2000 kalorija trebali bi pojesti 16 grama vlakana.

Losos

Omega-3 nezasićene masne kiseline iz lososa ili tune imaju potencijala da zaštite vašu kožu od štetnog ultraljubičastog zračenja. Studija objavljena u stručnom glasilu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da osobe koje su jele tjedno više od 140 grama ribe bogate omega-3 masnim kiselinama imaju 30 posto manje oštećenja na koži koje nastaje prije razvoja karcinoma. Znanstvenici smatraju da nezasićene masne kiseline štite stanice kože od slobodnih radikala.

Borovnice

Bobičasto voće - borovnice, maline i jagode - povećava koncentraciju "dobrog" HDL kolesterola i smanjuje visoki krvni tlak. Znanstvenici smatraju da su za te pozitivne promjene u tijelu odgovorni antioksidansi polifenoli kojih ima u izobilju u bobičastom voću ali i u povrću, vinu, čaju, kakau i maslinovom ulju.

Lubenica

Razna istraživanja pokazala su da namirnice pune tekućine, poput lubenice, pomažu da osjećate sitost unatoč malom unosu kalorija. Iznenađujuće, konzumacija vode uz jelo nema isti učinak. Lubenica sadržava oko 92 posto vode i izvrstan je izvor jednog od najjačih poznatih antioksidansa likopena koji štiti tijelo od raznih karcinoma, infarkta te jača imunitet.

Rajčice

Hrana bogata vitaminom C - rajčice, naranče, jagode ili brokula - može učiniti čuda vašem zdravlju ali i izgledu. Naime,  istraživanje objavljeno u magazinu American Journal of Clinical Nutrition sugerira da namirnice krcate vitaminom C smanjuju i usporavaju nastajanje bora i staračkih pjega, odnosno održavaju vašu kožu mladolikom. Razlog? Znanstvenici smatraju da vitamin C zbog svojih antioksidativna svojstva štit od štetnih sunčevih zraka te potiče sintezu kolagena koji je vrlo važan za elastičnost kože.

02.03.2012. 12:22:12
Novi komentar
nužno
nužno