« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IMUNITET

Dnevne navike koje vam uništavaju zdravlje

Neke stvari koje radimo svakodnevno, bez puno razmišljanja, zapravo loše utječu na naš imunitet i zdravlje

Loše se osjećate, a ne radite ništa loše? Hmmm ...
Loše se osjećate, a ne radite ništa loše? Hmmm ... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

imunitet

,

spavanje

,

san

,

prijatelji

,

loše navike

,

osjećaji

Imunitet je izuzetno važan i s njim se ne bi smjelo igrati, no vjerovali ili ne, čak i način na koji se svađate s partnerom utječe na način na koji se vaše tijelo bori protiv bakterija i virusa, tvrde znanstvenici.

Noćne ptice prve su na udaru liječnika jer preskakanje sna ima vrlo snažan utjecaj na imunitet - manje sna, manje imuniteta. Muškarci koji spavaju samo četiri sata imaju dvostruko manje antitijela od onih koji spavaju 8 sati. 

Antibiotici čine bakterije otpornima i, posljedično, infekcije postaju sve ozbiljnije. Stoga, ne tražite svog liječnika antibiotike za svaku glupost, nego samo kad je to stvarno nužno potrebno i popijte cijelu terapiju, bez ostatka.

Pušačko okruženje predstavlja velik rizik za imunitet, jer je i pasivno pušenje gotovo jednako opasno kao i aktivno, pa izbjegavajte zadimljene prostorije kad god je to moguće. 

Nedostatak kretanja, tj. vožnja autom svugdje i u svakoj prilici također štetno djeluje na imunitet, jer osobe koje izbjegavaju hodanje su u jednom istraživanju dokazano bile dvostruko više na bolovanju od osoba koje se se stalno kreću. Minimum tjedno vježbanja je 30 minuta koliko je potrebno da se pokrenu bijela krvna zrnca i potakne imunitet.

Uz ove fizičke probleme, na imunitet utječu i razni psihološki faktori. Primjerice, osobe s manje socijalnih kontakata, tj. oni bez prijatelja, imaju veće šanse za razbolijevanje i teži oporavak od osoba s više prijatelja. Preporuka je jasna - nemojte dozvoliti da vam posao i vlastita lijenost utječu na druženja s prijateljima. 

Pesimističan pogled na svijet također skraćuje život i kompromitira imunitet, dok optimisti imaju dokazano jači imunitet i prirodna antitijela. Čaša vam uvijek treba biti napola puna, a ne napola prazna, kažu stručnjaci.

Ako svemu tome dodate stres, koji smanjuje broj antitijela kao i držanje osjećaja u sebi, na putu ste za bolest, definitivno. Kako je uz to istraživanje pokazalo da konstruktivne svađe jačaju imunitet i potiču rast broja bijelih krvnih zrnaca, za razliku od svađa punih sarkazma, zlobe i ironije, nije nevažan ni način na koji rješavate probleme s partnerom.

Kao što vidite, na zdravlje nam utječe priličan broj faktora, pa pripazite malo što i kako radite. 

09.02.2014. 13:45:00
Novi komentar
nužno
nužno