Četiri vrste hrane koje trebamo izbjegavati nakon 40.
Savjetnici za prehranu izdvojili četiri vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati nakon 40. godine

Kao što jako dobro znamo, hrana koju svakodnevno konzumiramo može metabolizam podržati ili dodatno usporiti. Iako se neke namirnice čine bezopasnima, redovita konzumacija može itekako otežati mršavljenje. Stoga su savjetnici za prehranu izdvojili četiri vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati nakon 40. godine.
Bijela riža - za razliku od integralne, bijela riža nema vlakna jer su joj uklonjeni mekinje i klica. To rezultira bržim skokovima šećera u krvi i smanjenim osjećajem sitosti. Liječnik dr. Kubanych Takyrbashev zaključuje: "Preporučujem ograničenje konzumacije bijele riže i drugih rafiniranih žitarica jer imaju visok glikemijski indeks, potiču inzulinsku rezistenciju i povećavaju upalne procese. Umjesto toga, treba birati cjelovite žitarice koje osiguravaju vlakna i stabilniji odgovor šećera u krvi."
Biljna ulja - dijetetičarka Jill Mongene upozorava da mnoga biljna ulja zapravo sadrže skrivene trans masti i djelomično hidrogenizirane masti koje se često navode kao "mješavina biljnih ulja". "Trans masti i hidrogenizirana ulja poznato su povezani s povišenim kolesterolom i začepljenim arterijama", kaže Mongene za SheFinds. Nutricionist Jay Cowin dodaje: "Biljna ulja sadrže oko 80 posto masti i vrlo malo hranjivih tvari, pa nemaju prehrambenu vrijednost u usporedbi s, primjerice, maslinovim uljem bogatim nezasićenim mastima."
Margarin - neke vrste margarina sadrže trans masti koje potiču upalne procese u tijelu. Prema dijetetičarki Johanni Angman, "trans masti, prisutne u margarinu i prženoj hrani, povisuju loš (LDL) kolesterol, a snižavaju dobar (HDL), čime povećavaju rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti". Ističe da je zato važno čitati deklaracije i izbjegavati proizvode s djelomično hidrogeniziranim uljima.
Prerađeno meso - kobasice, slanina i hrenovke često sadrže zasićene masti, visok udio soli te dodatke poput nitrata koji mogu utjecati na metabolizam. Dijetetičarka Emily Johnson objašnjava: "Ove vrste mesa sadrže visoke količine zasićenih masti i natrija, a često i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i potiču debljanje."
Novi komentar