« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SAMO ZDRAVLJE?

Čaša voćnog soka nije tako zdrava kao što ste mislili

Stručnjaci polako mijenjaju mišljenje da je za doručak najzdravije pojesti žitarice i popiti čašu iscijeđenog voćnog soka - pogledajte zašto

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

kalorije

,

voće

,

šećer

,

fruktoza

,

voćni sok

''Savršenu'' kombinaciju za doručak - žitarice i čašu svježe iscijeđenog soka - često vidimo na ušminkanim reklamama, a često ju preporučaju i stručnjaci. No, nutricionisti ipak više nisu toliko sigurni u takve tvrdnje.

Naime, logično objašnjene za ispijanje nekoliko čaša soka bilo je da je voće zdravo, pa su zdravi i voćni sokovi. Međutim, čak i kad voćnom soku nisu dodani nikakvi šećeri i konzervansi, takav sok ima istu količinu šećera kao i cola jer voće je samo po sebi puno šećera!

Šećer dolazi iz fruktoze koja je prirodno prisutna u voću. Ako se radi o soku koji ima deset posto voća, većina šećera je u obliku visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Kad na deklaraciji soka piše da u njemu nema dodanog šećera, to znači da nije dodan saharozni ili stolni šećer, no šećer iz voća ostaje. Takav prirodni šećer u 340 ml voćnog soka jednak je kalorijama u jednoj limenci Coca-Cole.

Dakle, bez obzira na to kakav sok odaberete, niste odabrali nešto manje kalorično ili s manje šećera od cole. Treba shvatiti i da ono što se promovira kao zdravo, ne znači i da sadrži manje kalorija.

Voćni sok zbog toga je dobro zamijeniti pravom voćkom, i to ne s previše voća - dovoljna je jedna do dvije voćke dnevno.

11.03.2010. 00:41:00
Novi komentar
nužno
nužno