« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
ZA DUŠU I TIJELO

8 načina da očuvate energiju tijekom dana

Neuredna ishrana, neredovitost u ustajanju, previše vremena za računalom, kava, manjak vježbe, sve to utječe na vaš dnevni bioritam - vrijeme je da ga dovedete u red

Kako sačuvati snagu za cijeli dan
Kako sačuvati snagu za cijeli dan (Arhiva)
Više o

kava

,

Facebook

,

spavanje

,

glazba

,

vježbanje

,

bioritam

,

cirkadijski ritam

Evo nekoliko načina da čitav dan imate energije i da u pravo vrijeme odete na zasluženi počinak:

1. Umjesto otezanja, svaki dan ustajte u isto vrijeme i istuširajte se na svijetlu. Na ovaj ćete način omogućiti cirkadijskom ritmu da ostane sinkroniziran 24-satnim dnevnim ciklusom. U odsustvu svijetla mehanizam u tijelu koji regulira budnost i pospanost kasni s reakcijom čak 12 minuta, što znači da ćete toliko vremena duže ostati u mlitavom pospanom stanju.

2. Umjesto trpanja ugljikohidrata u sebe ostavite malo mjesta i za proteine. Iako mogu pružiti instant izvor energije, ugljikohidrati mogu činiti upravo suprotno ako ih previše konzumirate - crpiti energiju. Jedna studija koju je na Sveučilištu Illinois proveo Donald K. Layman pokazala je da žene koje unose manje ugljikohidrata a više proteina osjećaju bolje i imaju više energije.

Za doručak: kriška kruha, muffin, jedno jaje, dvije do tri kriške šunke i sira te čaša mlijeka.

Za ručak: kriška kruha, 100 grama mesa, 30 grama sira, prilog od povrća i jedna jabuka.

Večera: oko 180 grama lakšeg mesa, prilog od povrća, voće, žitarice, krumpir ili riža.

3. Umjesto ranojutarnje kave (ovo će mnogima teško pasti, ali...), najbolje je da kofein unosite kasnije tijekom dana. Kofein djeluje tako da u tijelu blokira adenozin. Adenozin je spoj koji u tijelu djeluje kao modulator u procesima slanja živčanih signala.Njegova glavna značajka je smanjivanje opće aktivnosti u svakom pojedinom tjelesnom sustavu. U prijevodu, zbog njega sete pospani. Ako kavu popijete ujutro, njeni učinci će ishlapjeti do trenutka kad adenozin počne najjače djelovati, a to je u popodnevnim satima. Stoga, popijte oko šalicu i pol kave ili nekog ekvivalenta kofeinu u popodnevnim satima i neće zaspati na poslu.

4. Umjesto uzimanja zalogaja svako malo, jedite uvijek u isto vrijeme. Kalorične potrebe vašeg tijela usko su povezane s dnevnim ritmom, a to uključuje i vrijeme ustajanja i lijeganja u krevet. Tijelo očekuje doručak u sedam ujutro, u podne ručak. Ako jedete kaotično i neredovito te pretjerano samo ćete biti gladniji ili ćete se prejesti.

5. Umjesto jednokratnog meditiranja od 20 minuta, bolje je da to činite češće ali u kraćim intervalima. Brzi, kratki time-outi tijekom radnog dana pomoći će vam da se skoncentrirate i lakše prilagodite napornom rasporedu. Nađite mirno mjesto gdje vas nitko neće prekidati i razmišljajte o stvarima koje vas čine sretnima.

6.Umjesto predugog spavanja, otiđite u šetnju na otvorenom. Baš kao ujutro, šetnja je idealna i za povratak energije i navečer. Svakodnevno mijenjajte rutu. Ako ne možete u šetnju, iziđite na terasu, otvorite prozor i uživajte u svježem zraku.

7. Umjesto lagane užine, slušajte glazbu. Vježbanje je jedan od glavnih izvora energije, no što ako ste preumorni da se posvetite tjelesnoj aktivnosti? Slušajte glazbu dok šećete, ona će vam pomoći da zaboravite na umor. U časopisu Journal of Sports Medicine and Physical Fitness objavljena je jedna japanska studija čiji rezultati sugeriraju da prilikom 30 minuta vježbanja slušajući glazbu osobe nemaju osjećaj iscrpljenosti kao što je slučaj dok ne slušaju glazbu.

8. Umjesto da svako malo provjeravate statuse na Facebooku pročitajte knjigu ili pogledajte neku dobru emisiju na TV-u. Studije pokazuju da lagana svjetlost - poput one jutarnje - povećava moždanu aktivnost, ali i budnost. Istovremeno studije pokazuju da kasnovečernje gledanje u monitor računala ima isti učinak, ali, obzirom da se radi o kasnim satima, remeti se dnevni bioritam. Stoga je najbolje da gledate TV i to iz udaljenosti od neka 3 do četiri metra jer tad njegova svjetlost neće imati snažan utjecaj. Ili još bolje, uzmite neku knjigu ili časopis. Samo se pobrinite da svjetlost sijalice u prostoriji ne nadmašuje 60 watta. I isključite računalo barem sat vremena prije odlaska u krevet.

26.02.2013. 12:23:00
Novi komentar
nužno
nužno