« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
USPORITE MALO

Znate li kada vježbanju treba reći 'ne'?

Kao i u svemu ostalom, niti u vježbanju ne treba pretjerivati, a to pravilo posebno vrijedi u nekim situacijama

Vježbanje nekad nije dobro
Vježbanje nekad nije dobro (MWN)
Više o

tjelovježba

,

ozljeda

,

bolest

,

fizička aktivnost

,

vježba

,

teretana

Iako je vrlo važno biti fizički aktivan i redovno se baviti nekim sportom ili tjelovježbom, ni u čemu ne treba pretjerivati. Ipak, zbilja postoje ljudi koji previše vježbaju i svo svoje slobodno vrijeme koriste za vježbanje ili teretanu.

Stručnjaci i liječnici zato navode situacije kad biste stvarno trebali prestati pretjerivati i umjesto naporne vježbe odabrati udoban kauč.

Stres i umor

Iako je tjelovježba izvrstan način za oslobađanje od stresa i negativne energije, ponekad vašem tijelu treba malo odmora. Zato, ako osjetite da vam vježbanje ne čini dobro, stanite i odmorite. Osim toga, fizički napor pod prevelikom napetošću može izazvati ozljede.

Mamurluk

Nakon noći u kojoj ste popili previše alkohola, bolje je preskočiti tjelovježbu, posebice u jutarnjim satima. Alkohol ima dehidrirajući utjecaj na organizam, a tijelu treba oko sat vremena kako bi obradilo jedno alkoholno piće. Dakle, ako vas muči mamurluk izbjegavajte teretanu i napunite vaše tijelo zdravim doručkom kako bi se što brže oporavilo.

Bolest

Liječnici preporučaju izbjegavanje fizičke aktivnosti ako ste bolesni ili ako osjećate da biste se mogli razboljeti, čak i ako se radi o običnoj prehladi. Vježbanje će pritisnuti vaš imunološki sustav i produžiti vrijeme oporavka, a to sigurno ne želite. Kad ste bolesni, usredotočite se samo na oporavak.

Ozljeda

Možda to i ne shvaćate, ali i sasvim mala povreda ili ozljeda može se pretvoriti u mnogo veću ako ne pazite i pretjerate s vježbanjem. Umjesto naporne fizičke aktivnosti, smjestite se na kauč i uživajte.

18.06.2013. 20:09:00
Novi komentar
nužno
nužno