« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SALCE

Zdravstveni problemi se mogu uočiti po mjestu na kojem se debljamo

Raspored masnoća na našem tijelu puno govori o našem zdravlju, možda i više nego što bismo htjeli

Šetnje, joga i povrće će izbrisati trbuh
Šetnje, joga i povrće će izbrisati trbuh (Shutterstock)
Više o

masne naslage

,

leđa

,

salo

,

bedra

,

trbuh

Trbuh je najčešća slaba točka na kojoj se talože masnoće kod muškaraca, a žene imaju isti problem na bedrima. Ipak, nutricionistička istraživanja su pokazala da raspored masnoća na našem tijelu puno govori o našem zdravlju.

Pogrešna hrana, stres, toksini i neravnoteža hormona utječu na mjesta na kojima će se nakupljati salo. Naravno da ga je moguće ukloniti ispravnom prehranom i vježbanjem, no prije toga nije loše analizirati gdje se nalazi i što to zapravo znači.

Trbuh, taj problem svakog poštenog muškarca nakuplja salo prvenstveno zbog stresa, kažu znanstvenici s poznatog Sveučilišta Yale, i to zbog pojačane aktivnosti hormona kortizola za koji najviše receptora ima upravo salo na trbuhu. Uz to, salo se na trbuhu nakuplja zbog neravnoteže bakterija u crijevima.

Ako ga se želite riješiti, pogrešan su izbor naporne i intenzivne aerobne vježbe koje će samo povećati proizvodnju kortizola. Prava stvar su šetnje, yoga i pilates jer smanjuju stres i na taj način rješavaju vas sala na trbuhu.

Što se tiče prehrane, zaboravite na alkohol, citrusno voće, slatkiše, bijeli kruh i tjesteninu jer napuhuju i hrane crijevne bakterije. Prava hrana za smanjenje trbuha je zeleno povrće, povrće puno vlakana kao što je krumpir, cikla i, vjerovali ili ne, masline, koji usporavaju apsorpciju šećera kroz cijeva i stimuliraju probavu.

Listovi nogu mogu biti jednako široki kao bedra, a tada imate problem zbog nedovoljnog odmora nogu, buđenja usred noći i premalo dubokog sna. 

Prvo, riješite spavanje - tri sata prije spavanja izbjegavajte šećer i ugljikohidrate, kofein može zadržavati vodu u listovima i ometati san, a nemojte se ni previše napijati raznih tekućina prije spavanja. Uz to, voda se u listovima može nakupljati zbog nedostatka vitamina B, pa se prebacite na ribu, govedinu, jaja, jogurt i orašaste proizvode.

Leđa su bolna točka žena, tamo se salo nakuplja bitno češće nego muškarcima, a usput ga ima i oko pazuha. Sve ovo govori da vaše tijelo otežano probavlja ugljikohidrate.

Znači, ugljikohidrate smanjite na minimum, bijeli kruh zaboravite i počnite kupovati integralni, a poželjne su sve žitarice u jogurtu. Jedite isključivo nerafinirane ugljikohidrate i navalite na povrće. Što se tiče vježbanja, kratki nizovi visokog intenziteta su nemjerljivo učinkovitiji od slabo intenzivnih vježbi s puno ponavljanja. 

Ruke su također mjesto na kojem se salo voli nakupljati, posebno na nadlakticama koje su onda mlohave. Razlog nakupljanju na ovom mjestu su toksini koji se nakupljaju u tijelu. Jedan od problema koji uzrokuje nakupljanje sala na ovom mjestu je povišena razina bisfenola A, koji unosimo u organizam putem plastičnih boca za vodu koje stalno koristimo. Već nakon tri dana izbjegavanja vode iz bočica količina bisfenola A u tijelu pada za 77 posto.

Znači, staklene boce su odsad vaš izbor, a za vježbanje odaberite Bikram yogu, koja se izvodi u prostorijama s povišenom temperaturom i vlažnošću. Tako će se ubrzati proces znojenja i izlučivanje toksina iz tijela. Uz to, sjajne su vježbe poput obrnutog skleka (sklek za triceps) koje pojačavaju cirkulaciju u rukama i smanjuju obujam masnog tkiva.

Obrazi i lice se mogu udebljati, a ako su vam to prvi znaci debljanja, znači da zadržavate vodu. Nakon lica dolazi vrat, a uzrok je jednostavan - alkohol koji dehidrira kožu, a to povlači za sobom zadržavanje vode u licu.

Rješenje je još jednostavnije - pijte bitno manje alkohola, lagano masirajte kožu lica kružnim pokretima par puta dnevno. Krenite od nosa i masirajte prema ušima, to će trenutno poboljšati protok limfe i smanjiti napuhnutost.

Bedra možda i najviše muče žene, pogotovo one uskog struka, pa moraju kupovati odjeću različitih konfekcijskih brojeva. E, tu je genetika najodgovornija, no uz oblik tijela koji vam ide na živce usput vam čini dobro jer umanjuje sklonost srčanim bolestima.

Sve što možete napraviti s takvim bedrima je da smanjite unos proizvoda od soje i vježbate čučnjeve i iskorake. Takve će vježbe pojačati tonus mišića i bedra će izgledati uže. Uz to, možete raditi sve vrste aerobnih vježbi koje će vam podići broj otkucaja srca i otapati masnoće.

22.11.2013. 14:47:00
Novi komentar
nužno
nužno