« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
SJAJNO!

Kuhanje kao prevencija raka

Pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan

Kako pravilno skuhati brokulu
Kako pravilno skuhati brokulu (Arhiva)
Više o

karcinom

,

češnjak

,

kuhanje

,

brokula

,

prevencija karcinoma

,

mirosinaza

,

sulforan

Priprema povrća vrlo je važna kako bi se što bolje očuvali svi važni i ljekoviti sastojci, a stručnjaci su posebnu pažnju posvetili kuhanju brokule i ostalih kupusnjača koje su odličan izvor sulforafana, fitokemikalije koja ima snažan antikancerogeni učinak. 

Nakon usporedbe brokule kuhane u vodi, na pari i u mikrovalnoj pećnici, pokazalo se da je najučinikovitije kuhati brokulu 5 minuta na pari, jer se na taj način očuva dovoljna količina enzima mirosinaze koji stvara spomenuti sulforan. Kuhanjem brokule u vodi ili mikrovalnoj pećnici svi se enzimi unište u roku od jedne jedine minute. 

Naime, dugim se kuhanjem povrća gube svi vitamini topivi u vodi poput vitamina C, a uz to se raspadaju i folati i niacin. 

Uz brokulu, odlično je jesti i rukolu, wasabi, rotkvicu i slično bilje, poput svježeg kupusa, koji svi sadrže mirosinazu i imaju antikancerogeni učinak.

Jednako vrijedan savjet daju i za kuhanje s češnjakom. Naime, ako ga se nasjecka i ostavi da stoji petnaestak minuta, svi neaktivni spojevi u češnjaku pretvaraju se u alicin, aktivnu zaštitnu fitokemikaliju. Kada se ona kombinira s rajčicom ili nekom drugom namirnicom koja sadrži lipocen, ova se snažna fitokemikalija još bolje apsorbira.

Stoga, kad sljedeći put radite umak od rajčica, pripazite malo ....

 

21.11.2013. 12:51:00
Novi komentar
nužno
nužno