Zdrava hrana može biti ukusna
Zdrava hrana često se povezuje s ne baš sjajnim ukusom, no ako poslušamo savjete poznatog kuhara Roberta Irvinea, neće biti tako
Zdrava hrana ne mora značiti da jedemo neukusno, štoviše, ako poslušamo što o tome kaže poznati kuhar Rober Irvine s portala Foodnetwork.com, jest ćemo vrlo ukusno i vrlo zdravo.
Naime, zdrava prehrana temelji se na pravilnoj ravnoteži raznovrsnih namirnica, kaže Irvine dodajući da si ne trebate ništa uskraćivati: „Pojam 'dijeta' implicira da si nešto uskraćujete. Ja mogu svaki dan u tjednu jesti sve prženo ako želim, ali važno je vrijeme u kojem jedem i što točno jedem između glavnih obroka, te koje vježbe obavljam".
Kuhinjski aparati su vam pomoćnici. Nemojte zanemarivati moć 'blendera' - u njega možete ubaciti praktički bilo što od povrća i napraviti ukusan umak, a da ne spominjemo što sve možete pomiješati od voća.
Naravno, nemojte pretjerivati. Ako mislite da zdrava prehrana podrazumijeva svakodnevno konzumiranje pilećih prsa i zelene salate, varate se. Neka prehrana bude raznovrsna. „Ako imate piletinu u ponedjeljak, neka riba bude u utorak, a onda govedina ili svinjetina u srijedu", savjetuje Irvine.
Još jedan zakon zdrave prehrane je - nemojte ubijati povrće. Da bi svježe povrće bilo skuhano potrebno je tek nekoliko minuta. Sjetit ćete se kako su naše majke i bake toliko raskuhavale povrće da smo ga mogli piti kroz slamku. To je pogrešno. termički ga obrađujte tek nekoliko minuta kako bi zadržalo što više hranjivih sastojaka te i dalje ostalo lijepo za oči i ukusno za nepce.
Nadalje, dobro zagrijte tavu u kojoj ćete toplini izložiti proteine iz namirnica i to učinite unaprijed tako da ih što manje uništite i da potrošite manje vremena pripremajući jelo.
Za kraj - hrabro s pojačivačima okusa - ocat, đumbir, grubo mljevena zrna slačice... Sve je to dobro za umake, dresinge za salatu, juhe.
Dobar tek!
Novi komentar