« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MLJAC

Najbolji savjeti za savršen roštilj

Roštilj mora biti i zdrav i ukusan, a kako je od toga do pougljenjenog mesa samo minuta nepažnje, evo par savjeta za savršen roštilj

Sunce piči mi roštiljamo ...
Sunce piči mi roštiljamo ... (Arhiva)
Više o

roštilj

,

savjeti

,

marinada

,

savršen roštilj

Roštilj je omiljena zabava Hrvata u toplijim danima, pa vrijedi povremeno podsjetiti na neke činjenice koje će vam omogućiti da u svom društvu steknete titulu kralja roštilja i poštovanje svekolike ekipe.

Naravno, ključan je izbor mesa i ribe - nemojte štedjeti na tome, par kuna gore dolje neće ništa značiti vašem budžetu (dvije pive manje i izravnali ste račun), a razlika u okusu napravit će svoje ...

Nadalje, pobrinite se da vam rešetka roštilja uvijek bude čista - spalite je vatrom prije nego što na nju stavljate hranu, očistite dodatno žičanom četkom i namažite korom od slanine ili špeka, u slučaju da pečete meso.

Nabavite dobro drvo i kvalitetan ugljen i zapamtite - nikad ne smijete stajati preblizu roštilja kako ne biste udisali dim koji uglavnom sadrži određene toksične spojeve. Najbolje bi bilo peći u zidanim roštiljima u kojima će dimnjaci odvesti sav dim daleko iznad vas.

Meso neka bude marinirano - nema jednostavnije stvari, kvalitetno ulje, malo svježeg češnjaka i soli bit će dovoljno da vašem mestu istakne aromu, a kupovne marinade, kao i preljeve - zaboravite.

Sve napravite sami, jer ćete jedino tako znati što jedete. U slučaju da pečete veće i tvrđe komade mesa, samo ga posolite prije stavljanja na roštilj, izbjegavajte ulje koje će mu zatvoriti pore. U ostalim slučajevima sirovim češnjakom natrljajte meso prije pečenja i pazite da češnjak ne dođe na roštilj. 

Rešetka roštilja mora stajati dovoljno visoko iznad žara da ne spalite meso, a prije pečenja obavezno provjerite ima li otvorenog plamena i ugasite ga - najbolje šakom soli.

Za kraj, pripazite da ne prepečete meso - u slučaju potrebe, očistite rešetku roštilja usred pečenja žičanom četkom kako na njoj ne bi bilo komada spaljenog mesa.

Par malih trikova velikih majstora roštilja:

Svinjski kotleti s kostima režu se između kosti na debljinu od 2 centimetra
Vratina se reže na komade debele centimetar do dva
Rebra se režu između kostiju
Svinjski, janjeći ili teleći but reže se na debljinu od jednog centimetra i dobro ih je istući glatkom stranom bata prije pečenja
Meso za ražnjiće narežite na kockice dva puta dva centimetra

Uživajte i dobar tek!

27.06.2015. 11:45:00
Novi komentar
nužno
nužno