objavljeno 27.06.2015. 11:45:00
MLJAC

Najbolji savjeti za savršen roštilj

Roštilj mora biti i zdrav i ukusan, a kako je od toga do pougljenjenog mesa samo minuta nepažnje, evo par savjeta za savršen roštilj

Sunce piči mi roštiljamo ...
Sunce piči mi roštiljamo ... (Arhiva)

Roštilj je omiljena zabava Hrvata u toplijim danima, pa vrijedi povremeno podsjetiti na neke činjenice koje će vam omogućiti da u svom društvu steknete titulu kralja roštilja i poštovanje svekolike ekipe.

Naravno, ključan je izbor mesa i ribe - nemojte štedjeti na tome, par kuna gore dolje neće ništa značiti vašem budžetu (dvije pive manje i izravnali ste račun), a razlika u okusu napravit će svoje ...

Nadalje, pobrinite se da vam rešetka roštilja uvijek bude čista - spalite je vatrom prije nego što na nju stavljate hranu, očistite dodatno žičanom četkom i namažite korom od slanine ili špeka, u slučaju da pečete meso.

Nabavite dobro drvo i kvalitetan ugljen i zapamtite - nikad ne smijete stajati preblizu roštilja kako ne biste udisali dim koji uglavnom sadrži određene toksične spojeve. Najbolje bi bilo peći u zidanim roštiljima u kojima će dimnjaci odvesti sav dim daleko iznad vas.

Meso neka bude marinirano - nema jednostavnije stvari, kvalitetno ulje, malo svježeg češnjaka i soli bit će dovoljno da vašem mestu istakne aromu, a kupovne marinade, kao i preljeve - zaboravite.

Sve napravite sami, jer ćete jedino tako znati što jedete. U slučaju da pečete veće i tvrđe komade mesa, samo ga posolite prije stavljanja na roštilj, izbjegavajte ulje koje će mu zatvoriti pore. U ostalim slučajevima sirovim češnjakom natrljajte meso prije pečenja i pazite da češnjak ne dođe na roštilj. 

Rešetka roštilja mora stajati dovoljno visoko iznad žara da ne spalite meso, a prije pečenja obavezno provjerite ima li otvorenog plamena i ugasite ga - najbolje šakom soli.

Za kraj, pripazite da ne prepečete meso - u slučaju potrebe, očistite rešetku roštilja usred pečenja žičanom četkom kako na njoj ne bi bilo komada spaljenog mesa.

Par malih trikova velikih majstora roštilja:

Svinjski kotleti s kostima režu se između kosti na debljinu od 2 centimetra
Vratina se reže na komade debele centimetar do dva
Rebra se režu između kostiju
Svinjski, janjeći ili teleći but reže se na debljinu od jednog centimetra i dobro ih je istući glatkom stranom bata prije pečenja
Meso za ražnjiće narežite na kockice dva puta dva centimetra

Uživajte i dobar tek!

27.06.2015. 11:45:00
http://m.metro-portal.hr/najbolji-savjeti-za-savrsen-rostilj/92561/