« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MLJAC

Savršen roštilj za savršen ručak

Roštilj nije samo za mesojede, već i vegetarijanci mogu mirno uživati u sjajnim jelima pripremljenim na tradicionalan način

Uživajte u sjajnom roštilju
Uživajte u sjajnom roštilju (Arhiva)
Više o

meso

,

roštilj

,

riba

,

vegetarijanska prehrana

,

povrće na roštilju

Roštilj je omiljeni način pripreme hrane u toplijim danima, a osim mesa na njemu se ukusno priprama i povrće, voće i riba. Tako će, primjerice, vegetarijanci na taj način dobiti odličnu alternativu salatama, dok ljubitelji mesa mogu uživati u još jednom finom prilogu.

Najprikladniji za roštilj su patlidžani, tikvice i paprike, a za promjenu se preporučuju šparoge i krumpir.

Šparoge je prije pečenja potrebno oprati (ne i oguliti) te nauljiti. Stavljaju se na vruću rešetku nekoliko minuta. Krumpir se peče u aluminijskoj foliji i začinima. U aluminiju se priprema i punjena rajčica na roštilju - izdubite veću rajčicu te ju napunite mješavinom kozjeg sira, češnjaka i začina.

Vegetarijanske ražnjiće možete lako napraviti, a preporučuju se kockice patlidžana, tikvice, luka, paprike i gljiva. Povrće možete poslužiti laganim umacima na bazi kiselog vrhnja ili rajčice.

Za roštiljanje su prikladne sve vrste kruha, kojeg prethodno možete namazati maslinovim uljem, peršinom i češnjakom.

Riba za roštilj mora biti svježa jer je tada čvršća i ne raspada se tako lako. Mekane ribe je na roštilj potrebno staviti u foliji, dok se čvrste stavljaju direktno na hladne ili vruće rešetke (postoje razna stajališta, ali je zapravo svejedno koje su temperature).

No, možete pripremiti i ribu u foliji - dodajte češnjak, začine limunov sok i malo bijelog vina, dok je ribu koja izravno ide na roštilj potrebno premazati maslinovim uljem a u nju staviti grančicu ružmarina, timijan, bosiljak i češnjak.

Pečenje ovisi o težini i debljini ribe (npr. orada od 400 grama peče se 15-20 minuta). Riba je gotova kad se kosti daju lako odstraniti od mesa, a u suprotnom ju je potrebno još malo staviti na vatru. Tuna se peče kao meso.

Ideja o desertima s roštilja kod nas još nije u potpunosti zaživjela, svi koji su probali se zaklinju u dobar okus voća s roštilja. Posebno se preporučuju banane koje se na rešetke stavljaju neoguljene i peku dok ne pocrne. Moguće je prethodno u koru urezati nekoliko utora i u njih staviti kockice čokolade.

Možete od aluminijske folije napraviti i male vrećice s voćem - jagode, grožđe bez koštica i marelice. Poslužite ih kremom od kokosa i mascarponea. Voće se ne smije peći pri visokoj temperaturi pa ga je najbolje staviti uz sam rub rešetke.

20.06.2015. 11:33:00
Novi komentar
nužno
nužno