« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Zdrava dijeta - znate li što je to?

Prije nego što navalite na dijetne žitarice i energetske pločice, dobro razmislite. Iako ih jedemo jer mislimo da tako pazimo na liniju, stručnjaci upozoravaju kako su upravo oni puni šećera i aditiva

Znate li što jedete za doručak?
Znate li što jedete za doručak? (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

energetske pločice

,

integralne žitarice

,

dijetalna hrana

Dijete i teretane najtraženiji su u ovo doba godine, a nerijetko se dan započinje "zdravim" i "dijetalnim" energetskim pločicama i žitaricama - no, upravo tu nalazi se možda i najveća pogreška i prepreka u uspješnom skidanju kilograma. 

"Ukoliko uzimamo proizvod žitarice s dodatkom voća, trebamo gledati da su dodani šećeri do 5 posto. Možemo si priuštiti pločicu. Ako nemamo reguliranu prehranu, a želimo si popraviti prehranu s jednom pločicom, nema puno smisla", upozorava nutricionistkinja Diana Gluhak.

Iako ih reklamiraju kao zdravu grickalicu, one to često nisu. Stručnjaci tvrde prije nego je kupite pažljivo pročitajte deklaraciju - birajte one koje imaju najmanju razinu šećera.

"Najbolje su one pločice koje imaju veliki sastav proteina, kao recimo kod conflakes žitarica više od 30 posto da imaju udio proteina, a niski sadržaj rafiniranih šećera i visoki sastav vlakana", objašnjava Dario Lasić sa Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Voće i povrće ipak su najbolji izbor za grickanje između obroka. Dan je dobro započeti žitaricama s mlijekom. No i ovaj ukusni obrok krije mnoge zamke. Glukozno fruktozni sirup koji je čest sastojak u ovim proizvodima predstavlja opasnost za organizam.

"Bit će bolje ako su punog zrna. Niži sadržaj rafiniranih žitarica ima mješavina žitarice koje imaju svašta - i karamel i rafiniranih šećer", dodaje Lasić.

Čini se da je ponekad i izbor crvenog mesa bolji od žitarica punih šećera. Mislite da mršavite, a zapravo u svoj organizam unosite veće količine šećera i aditiva.

Doručak je ipak najvažniji obrok u danu, žitarice su dobar izbor, no prije kupnje pažljivo čitajte deklaraciju. Umjesto dijetalnog obroka možete u organizam unijeti pravu šećernu bombu.

12.06.2016. 12:05:00
Novi komentar
nužno
nužno