« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Zašto smo ljuti?

Neispavanost pojačava ljutnju, ne kao posljedicu negativnih emocija, nego izravno utječe na pojavu ljutnje

Kad su stvari van naše kontrole...
Kad su stvari van naše kontrole... (Pexels)
Više o

ljutnja

,

bijes

,

neispavanost

Manjak sna izaziva razne negativne posljedice, od gladi do negativnih emocija, kao što su anksioznost i tuga te smanjuje razinu pozitvnih emocija kao što su sreća i entuzijazam.

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa nedavno su otišli korak dalje i otkrili da neispavanost pojačava ljutnju, ne kao posljedicu negativnih emocija, nego izravno utječe na pojavu ljutnje. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Experimental Psychology.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jednoj je rečeno da zadrži uobičajenu rutinu spavanja, dok su ispitanicima u drugoj skupini ukinuli dva sata noćnog sna.

Prva skupina spavala je u prosjeku sedam sati, a  druga četiri do pet sati. Potom su tijekom dana bili izloženi buci, a znanstvenici su pratili njihovo ponašanje.

"Općenito, razina ljutnje je bila viša kod osoba kojima je san bio skraćen za dva sata", kazao je voditelj studije, psiholog  Zlatan Križan.

"Mijenjali smo intenzitet buke tijekom zadatka i kao što smo i očekivali, ljudi su prijavljivali više ljutnje i bijesa što je buka bila neugodnija, a nakon što im je san bio ograničen, bije si ljutnja su bili još jači. Bez obzira na količinu buke", objašnjava Križan.

Stoga - naspavajte se dobro, bit će bolje i vama i vašoj okolini.

01.12.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno