« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana
RAZLOZI

Zašto djeci ne treba davati mobitele

Djeca od 14 do 17 godina više su izložena riziku loših posljedica korištenja smartfona i tableta

Ne dajte im!
Ne dajte im! (Arhiva)
Više o

djeca

,

mobiteli

,

ponašanje

Nakon samo sat vremena pred zaslonom djeca i adolescenti mogu početi pokazivati manje radoznalosti te nižu razinu samokontrole i emotivne stabilnosti, što može dovesti do povećanog rizika od tjeskobe i depresije, navedeno je u istraživanju objavljenim u časopisu Preventive Medicine Reports.

Istraživanje je provedeno na više od 40 tisuća djece između dvije i 17 godina u Sjedinjenim Državama u 2016. godini.

Autori istraživanja otkrili su kako su djeca od 14 do 17 godina više izložena riziku loših posljedica korištenja smartfona i tableta, ali su ustanovili da postoji korelacija i kad su u pitanju manja djeca te djeca koja su tek prohodala, čiji se mozgovi tek razvijaju.

Konkretno, istraživanje je otkrilo da su djeca u vrtiću koja su često koristila uređaje sa zaslonima bila dvostruko češće sklonija izgubiti živce nego njihovi vršnjaci koji im nisu bili izloženi u toj mjeri.

Također, devet posto djece između 11 i 13 godina koja su provela sat dnevno pred zaslonom nije bilo zainteresirano za učenje novih stvari. Taj je postotak porastao na 22,6 posto za onu djecu koja su sedam i više sati provela koristeći uređaje sa zaslonom.

Autori istraživanja upozoravaju kako se pola problema s mentalnim zdravljem razvije do adolescentske dobi, stoga je važno otkriti čimbenike na koje se može utjecati intervencijom u populaciji. Pozvali su roditelje i učitelje da srežu djeci vrijeme koje provode online, gledaju video ili televiziju na ne više od dva sata dnevno

30.11.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno