« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Zašto je dobro jesti jaja

umjerena konzumacija jaja ne samo da nije štetna, već ima izuzetno blagotvorno djelovanje na organizam, pa bez grižnje savjesti kuckajte svoje pisanice

Da, jaja su zdrava
Da, jaja su zdrava (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

kolesterol

,

prevencija

,

aminokiseline

,

jaja

,

hranjivost

Jaja su u ovo uskrsno doba na svakom stolu i, uz omiljene igrice kuckanja jajima, brzo nestaju iz košarica. No, neki brinu zbog loše reputacije jaja koja navodno loše utječu na razine kolesterola, ali nova su istraživanja pokazala da je umjerena konzumacija jaja od velike važnosti za organizam.

Naime, trudnicama su jaja idealna hrana prepuna kolina, zapravo vitamina B ključnog za razvoj mozga bebe, a usput i smanjuje rizik od Downovog sindroma, demencije i mentalnih poremećaja kojd djece. 

Jaja također pomažu u smanjenju krvnog tlaka, jer proteini u njima djeluju poput ACE inhibitora u lijekovima za hipertenziju, što ujedno smanjuje i rizik od razvoja raznih bolesti srca.

Štoviše, antioksidansi u jajima smanjuju rizik od karcinoma, a vjerovali ili ne, čak i nakon kuhanja jaja imaju jednaku količinu antiodksidansa kao i, primjerice, jabuka.

Tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima dokazano poboljšava reflekse, a tvrdo kuhano jaje za doručak može zadovoljiti glad i spasiti vas večernjeg prejedanja jer će nakon njega cijeli dan obroci biti uravnoteženi.

Stoga, umjerena konzumacija jaja ne samo da nije štetna, već ima izuzetno blagotvorno djelovanje na organizam, pa bez grižnje savjesti kuckajte svoje pisanice.

21.04.2014. 09:22:00
Novi komentar
nužno
nužno