« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci
MOGLI BI...

Vježbate li popodne?

Bilo bi idealno odraditi trening u jutarnjim satima, no neki od nas se dižu vrlo rano zbog posla, dok su drugi noćne ptice i rano im je sve što je prije podneva

I popodne je OK, ali...
I popodne je OK, ali... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

trening

,

popodne

Kad vam je draže vježbati? Ujutro ili popodne/navečer? I jedan i drugi način vježbanja je sjajan (zato što vježbate), no i jedni i drugi imaju dobar razlog za fizičke aktivnosti u večernjim satima, a one, pak, imaju svoje prednosti, ali i nedostatke.

Čuva nas od dodatnih kalorija - barem dva sata prije treninga ne bi se trebalo jesti, što znači da bi posljednji obrok u danu trebao biti oko 18 sati (ovisno o terminu treninga). Naravno, obrok bi trebao biti laganiji. To znači da ćete uz pomoć treninga u kasnim satima usvojiti naviku rane i lagane večere. Olakotna okolnost je i ta što će tjelovježba učiniti da još neko vrijeme po dolasku kući budete siti. Iskoristite to i odolite zavirivanju u hladnjak, a ako baš morate nešto pojesti neka to bude jogurt ili zobena kaša. Istuširajte se, operite zube i na spavanje.

>> Koje je najbolje doba dana za vježbanje? >>

Jutro ostavite za nešto drugo - što možeš danas - ne ostavljaj za sutra. Odradite li trening navečer, ujutro možete spavati najmanje sat vremena dulje ili pak to vrijeme iskoristiti za sebe na drugačiji način - u miru popiti kavu ili čaj, pročitati nešto ili meditirati.

Večernji trening je psihička i fizička detoksikacija - iako je večer vrijeme kada se tijelo smiruje, to se događa tek iza 21 sat što znači da smo sasvim u formi za odraditi i intenzivnije treninge pod okriljem mraka. Od svega onoga što nam se nakupi tijekom dana - različitih vrsta stresova, ali i fizičkog zamora od sjedenja, i oslobodit ćemo se večernjim treningom i pripremiti za spavanje, koje će biti kvalitetnije jer ćete u krevet ići zdravo umorni.

Ipak, postoji jedan problem kad vježbate ujutro - ako ste se tek odlučili na uvođenje rekreacije u svoju svakodnevicu pred vama je veliki posao, a trening u večernjem terminu neće vam ga olakšati. Naime, u ovom trenutku najvažnije je stjecanje navike, a nju je najlakše usvojiti ako željenu aktivnost obavimo odmah ujutro - bez puno razmišljanja. Kako dan odmiče, vjerojatnost da ćemo odraditi trening sve je manja - iz objektivnih razloga - uvijek nešto drugo može uletjeti.

>> Popodnevno vježbanje nije dobra ideja >>

Ukratko - vježbajte bilo kada, glavno da vježbate!

26.09.2021. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno