« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana
SAVJETI

Vježbanje protiv depresije

Mnoge vrste tjelesne aktivnosti, uključujući hodanje, trčanje, jogu, tai chi, aerobne vježbe i treninge snage, pokazale su dobrobiti jednako jake kao i terapija

Dobro je...
Dobro je... (Arhiva)
Više o

depresija

,

terapija

,

vježbanje

 depresivni, vježbanje može zvučati kao zadnja stvar koju želimo raditi. No, nova studija kaže da bi to moglo biti ključno za bolji osjećaj.

Mnoge vrste tjelesne aktivnosti, uključujući hodanje, trčanje, jogu, tai chi, aerobne vježbe i treninge snage, pokazale su dobrobiti jednako jake kao i terapija kada je u pitanju liječenje depresije, prema studiji objavljenoj u srijedu u BMJ-u.

"Depresija pogađa između 10 i 25% ljudi. Ona šteti dobrobiti više od razvoda ili dijabetesa", rekao je za CNN glavni autor studije, dr. Michael Noetel, viši predavač na Fakultetu psihologije na Sveučilištu Queensland u Australiji.

Zabrinjavajuće je što samo polovica onih s depresijom dobiva bilo kakav tretman.

Nijedan tretman nije čudotvoran, ali isplati se pokušati

Istraživači su analizirali podatke iz 218 studija o tjelovježbi i depresiji u kojima je bilo uključeno više od 14.000 ljudi. Pokazalo se da tjelovježba ima dobrobiti u borbi protiv depresije.

"Rezultati su u skladu s onim što su mnoge druge studije rekle o prednostima tjelovježbe", komentirao je dr. Adam Chekroud, pomoćni profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Yale.

Chekroudova studija iz 2018. na više od 1.2 milijuna Amerikanaca pokazala je da su oni koji su vježbali izvijestili o boljem blagostanju i mentalnom zdravlju.

"Nijedan od tretmana, bilo vježbanje, bilo terapija, nije čudotvoran. Ali s obzirom na to koliko je depresija iscrpljujuća, pacijentima treba ponuditi i jedno i drugo", dodao je Noetel.

Problem motivacije

Mnogi se bore s pronalaskom motivacije za vježbanje, a depresija to može dodatno otežati. Noetel savjetuje da se priključite grupi vježbača, pronađete trenera ili zamolite prijatelja da ide s vama u šetnju.

"Učinite vježbanje što lakšim i privlačnijim. Što više uživate u vježbanju, više ćete imati samopouzdanja u prevladavanju prepreka, što znači da je vjerojatnije da ćete se držati režima", zaključio je Noetel.

17.02.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno