« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana
SAVJETI

Što je najbolje raditi za zdravlje mozga?

Bavljenje hobijem koji nam je nepoznat, pa čak i težak, tjera naš mozak da vježba nove ili rijetko korištene neuralne putove

Recimo, svirajte nešto...
Recimo, svirajte nešto... (Arhiva)
Više o

hobi

,

mozak

Dobro znamo da je mozak kontrolni centar za cijelo tijelo, stoga se trebamo brinuti za njega i pokušati ga održati u izvrsnoj formi što je duže moguće. Neke navike i aktivnosti mogu pomoći. Neurologinja, dr. Lara V. Marcuse, podijelila je jednu stvar koju radi svaki dan (ili gotovo svaki dan) kako bi njen mozak bio zdrav.

"Počela sam svirati klavir u srednjim 40-ima", rekla je dr. Marcuse za SELF. Sve je počelo slučajno kada je njezin sin počeo ići na satove klavira. "Jedne večeri prije spavanja, uzela sam njegovu knjižicu i bila sam potpuno očarana njome", kaže Marcuse, iako priznaje da joj je u početku bilo teško sve razumjeti.

Dakle, bavljenje hobijem koji nam je nepoznat, pa čak i težak, tjera naš mozak da vježba nove ili rijetko korištene neuralne putove, a to može spriječiti kognitivni pad, pa čak i zaštititi mozak od Alzheimerove bolesti.

Drugi ključni dio ovoga jest osigurati da naš novi hobi uključuje određenu količinu izazova. "To mora biti nešto novo što je i malo teško", predlaže dr. Marcuse. Iako se učenje novih vještina može činiti zastrašujućim, u tome je poanta. Prema neurologinji, ne moramo biti dobri u toj aktivnosti da bismo zaštitili svoj mozak. Osim toga, te aktivnosti ne moramo obavljati svaki dan, pa čak ni jako dugo.

Bavljenje hobijem smanjuje kognitivno oštećenje i simptome depresije

Istraživanje iz 2020. pokazalo je da povećanje učestalosti bavljenja hobijem (npr. rješavanje križaljki, igranje društvenih igara i slično) smanjuje kognitivno oštećenje i simptome depresije kod starije populacije. Dakle, češće bavljenje hobijem bolje je za opće dobro.

Istraživanja teoretiziraju da se određene regije mozga aktiviraju kada prvi put pokušamo vježbati nešto novo. To stvara nove neuronske putove jer mozak pohranjuje sve nove informacije u naše pamćenje dok nastavljamo vježbati svoju vještinu tijekom vremena.

Dosljedno vježbanje mozga pomoći će u jačanju kognitivnih procesa tijekom vremena jer se mijelinska ovojnica (sloj proteina koji oblaže vaše živce) zadeblja. Deblji mijelinski omotač pomaže mozgu da učinkovitije prenosi i obrađuje informacije. 

Bilo da se odlučimo za tečaj kuhanja ili učenje španjolskog, važno je da isprobamo novi hobi koji nam se doista sviđa. "Sve što činite da zaštitite svoj mozak, učinit će vam život boljim", zaključuje dr. Marcuse.

17.02.2024. 10:17:00
Novi komentar
nužno
nužno