« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
POMOĆ

Vitamin B i folna kiselina za bolje pamćenje

Dvije godine uzimanja vitamina B12 i folne kiseline donijelo je bolje pamćenje starijim osobama

Vitamini pomažu pamćenju
Više o

folna kiselina

,

vitamin B

,

pamćenje

,

bolje pamćenje

,

vitamin b12

Starije osobe koje su dvije godine uzimale vitamin B12 i folnu kiselinu imale su bolje rezultate na testiranju kratkotrajnog i dugotrajnog pamćenja od onih koji nisu uzimali vitamine, pokazalo je australsko istraživanje.

"Koristi su umjerene, ali i ohrabrujuće", kazala je znanstvenica Janine Walker s Australskog nacionalnog sveučilišta koja je rezultate istraživanja objavila u časopisu American Journal od Clinical Nutrition.

"Vitamini mogu imati važnu ulogu u zdravom starenju i mentalnom zdravlju, kao i u dugotrajnijem održavanju dobrih kognitivnih funkcija", kazala je Walker.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 700 osoba u dobi od 60 do 74 godine koje su bile podijeljene u dvije skupine - prvu koja je uzimala te vitamine i kontrolnu skupinu koja nije uzimala vitamine. Prva je skupina uzimala 400 mikrograma folne kiseline i 100 mikrograma vitamina B12.

Nakon 12 mjeseci nije bilo razlika na testiranju mentalnih sposobnosti uključujući pamćenja, koncentracije i brzine rekacije, no nakon dvije godine oni koji su uzimali vitamine pokazali su bolje rezultate.

Tako su se rezultati testiranja kratkotrajnog pamćenja u kontrolnoj skupini u dvije godine popravili s 5,2 na 5,5 bodova dok su u 'vitaminskoj' skupini skočili s 5,16 na 5,6 bodova.

10.01.2012. 14:19:36
Novi komentar
nužno
nužno