« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
SJAJNO!

Usporite starenje mediteranskom prehranom

Mediteranska prehrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama i maslinovim uljem te s malim udjelom mliječnih proizvoda i mesa dobra je za kromosome, kažu stručnjaci

Isplati se kuhati na mediteranski način
Isplati se kuhati na mediteranski način (Wikipedia)
Više o

starenje

,

produljenje života

,

telomeri

,

mediteranska kuhinja

,

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana usporava starenje, preciznije, produžuje telomere - zaštitne strukture na krajevima kromosoma koje nam govore o stvarnoj biološkoj starosti našeg organizma, tvrde znanstvenici.

>> Mediteranska prehrana produljuje životni vijek za 15 godina >>

Poznato je da su kraći telomeri povezani s kroničnim bolestima koje skraćuju životni vijek i uzrokuju starenje organizma, a mediteranska prehrana testirana je na preko 4.5 tisuće žena čija je prehrana bodovana od 1 do 9 prema sličnosti s idealnom mediteranskom prehranom.

>> Mediteranska kuhinja - jamstvo protiv niza kroničnih bolesti >>

U istraživanju su analizirali telomere putem periodičnog testiranja i krvnih pretraga u periodu duljem od 20 godina, a uz to je praćen i indeks tjelesne mase, tjelesna aktivnost, pušenje i ostali faktori starenja.

>> Skandinavska prehrana - dobra kao i mediteranska >>

Što je prehrana bila bliža mediteranskoj, telomeri su bili duži, a za svaki bod manje na ljestvici sličnosti s mediteranskom prehranom tijelo je brže starilo za godinu i pol.

Mediteranska prehrana idealna je zbog svog sadržaja - maslinovog ulja, integralnih žitarica te voća i povrća, uz mali udio mesa i mliječnih proizvoda.

Što reći osim - nabavite domaće ulje i mediteransku kuharicu.

05.12.2014. 11:24:00
Novi komentar
nužno
nužno