« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ZAPAMTITE

Ugljikohidrati koji su dobri za liniju

Ugljikohidrate se u zadnje vrijeme napada kao najveći problem koji uzrokuje debljanje, no postoji cijeli niz namirnica koje možete jesti bez straha

Grašak ima visoku hranjivu vrijednost
Grašak ima visoku hranjivu vrijednost (Arhiva)
Više o

ugljikohidrati

,

grah

,

zobena kaša

,

integralna tjestenina

,

kvinoa

,

dobri ugljikohidrati

,

zeleni grašak

Ugljikohidrate se promatra ispod oka, kao štetnu hranu koja će nam uzrokovati probleme, udebljati nas i učiniti alergičnima na gluten, no to je definitivno pretjerivanje - postoji cijeli niz namirnica punih dobrih ugljikohidrata.

Cjelozrnati kruh - jedna šnita cjelozrnatog kruha sadrži 80-90 kalorija, manje od 1 grama šećera i najmanje 2 g vlakna. Međutim, pročitate li na deklaraciji kako je vaš 'cjelozrnati kruh' napravljen od integralnog brašna, trebate znati kako on sadrži tek 51 posto brašna od cjelovitih žitarica. Tek kada ugledate deklaraciju na kojoj je istaknuto da je kruh napravljen od 100 posto integralnog brašna možete biti sigurni da je riječ o cjelozrnatom kruhu.

Grah - kad bi svi oni koji radi neugodnih plinova izbjegavaju jesti grah samo znali koliko je ta namirnica zdrava i kako nam pomaže da ostanemo vitki, vjerojatno bi ga odmah uvrstili na svoj jelovnik. Istraživanja su pokazala kako graholjupci imaju 23 posto manji rizik od stvaranja masnih jastučića oko struka te 22 posto manji rizik od pretilosti.

Grah je dobar izvor željeza i proteina, a svaka vrsta graha sadrži različitu količinu vlakana. Pola šalice konzerviranog crnog graha sa smanjenim udjelom natrija sadrži 109 kalorija, 20 g ugljikohidrata i 8 g vlakna.

Integralna tjestenina - povećate li unos cjelovitih žitarica (tri porcije dnevno), vaša kućna vaga napokon će vam postati dobra prijateljica, jer će pokazivati manje kilograma negoli dosad. Namirnice s cjelovitim žitaricama stoga su namijenjene idealnoj dijeti jer utječu na smanjenje abdominalnih masnoća.

Tako bi svaka porcija tjestenine trebala sadržati 100 do najviše 200 kalorija. No, to nikako ne bi smio biti jedini obrok, jer prehrana treba biti raznovrsna. U 28 grama cjelovitih žitarica nalazi se 198 kalorija, 43 g ugljikohidrata i 5 grama vlakna.

Kokice pržene na vrućem zraku - kokice su jedna od stotinu najzdravijih namirnica. Dakako, pritom se ne misli na one iz mikrovalne pećnice, aromatizirane kokice ili pak one jako zasoljene i pržene na puno ulja već na kokice pržene na vrućem zraku.

Stoga nabavite mali kućni aparat za kokice i - bezbrižnogrickajte! Vaše tijelo bit će vam zahvalno i to će znati pokazati. Inače, tri šalice prženih kokica (ali ne na ulju!) sadrži onoliko kalorija koliko ih se krije u samo devet listića čipsa. Te tri grickave šalice u sebi nose 93 kalorije, 19 g ugljikohidrata i 3,5 g vlakna.

Quinoa  - quinoju su stare Inke smatrale svetom biljkom, što i ne čudi, jer ona je iznimno hranjiva i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje zajedničkim snagama sagorijevaju kalorije i čuvaju vitku liniju. Pola šalice kuhane quinoje sadrži 111 kalorija, 20 g ugljikohidrata i 2,5 g vlakna.

Zeleni grašak - grašak je mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Važno je znati kako pola šalice graška sadrži 12 posto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Usto, on produljuje osjećaj sitosti jer pojačava razinu leptina, hormona koji mozgu javlja kad je želudac pun. Pola šalice kuhanog graška sadrži 67 kalorija, 12,5 g ugljikohidrata i 4,5 g vlakna.

Zobena kaša - zob je odlično sredstvo u borbi protiv visceralnih masnoća koje se nakupljaju oko vitalnih organa. Poznato je kako su te masnoće povezane s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom kao i s raznim poremećajima metabolizma. Čak polovica vlakna koja čine zobenu kašu topiva je u vodi i to tako da se pretvara u svojevrstan gel koji u želucu zadržava osjećaj sitosti. Pola šalice zobene kaše sadrži 153 kalorije, 27 g ugljikohidrata i 4 g vlakna.

Stoga, ne izbjegavajte ugljikohidrate, samo ih pažljivo odaberite ...

28.11.2015. 09:32:00
Novi komentar
nužno
nužno