« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
METABOLIZAM

Ubrzajte metabolizam uz par trikova

Bližite li se 50-ima, puno je navika koje morate ili promijeniti ili ih tek početi prakticirati zbog svog zdravlja

Za početak, jedite zdravo...
Za početak, jedite zdravo... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

metabolizam

,

godine

,

pedesete

Ako su vas stisle godine (a pritom mislimo na pedesete, vjerovali ili ne), važno je redovito ići na preglede kod liječnika, redovito vježbati i jesti hranu koja je dobra za vaše tijelo kako biste bili u najboljoj mogućoj formi. Međutim, starenje donosi puno različitih promjena u vašem tijelu, a promjena metabolizma je jedna od njih. 

Kako starite, metabolizam se usporava, što može dovesti do umora, gubitka kose, glavobolje i debljanja. Iako ne možete promijeniti neizbježno, postoje načini kako poboljšati svoj metabolizam.

Promjena prehrambenih navika može biti učinkovit način kako osigurati da vaš metabolizam ostane stabilan čak i nakon 50. godine.

Čili papričice u prehrani - "Dodavanje čili papričice jelima može pomoći da ubrzate metabolizam", tvrdi dijetetičarka Lauren Manaker. Pokazalo se da kapsaicinoidi (CAP) koji se nalaze i u čili papričicama i u ekstraktima paprike imaju ulogu u poboljšavanju metabolizma.

Čokolada s mjerom - Manaker sugerira da konzumacija tamne čokolade koja je bogata flavonoidima može pomoći vašem metabolizmu. Međutim, iako tamna čokolada ima prednosti, važno je konzumirati ovu slatku poslasticu umjereno i pripaziti da kupujete samo 70% kakaa ili više, jer što je niži postotak kakaa to je veći postotak dodanog šećera.

Više đumbira - prema Manaker, u nekim se studijama pokazalo da đumbir poboljšava sagorijevanje kalorija. Također je dokazano da konzumacija đumbira ima protuupalni učinak, kao i da djeluje antihipertenzivno (protiv visokog tlaka) te senzibilizira glukozu i stimulira gastrointestinalni trakt. Đumbir može pomoći i kod mršavljenja zato što je pun prirodnih biljnih kemikalija koje djeluju kao antioksidansi. Njihova protuupalna svojstva također mogu pomoći u mršavljenju.

Više zobi - "Zob i druge cjelovite žitarice mogu pomoći ljudima u održavanju zdravog metabolizma", kaže Manaker. Konzumiranje zobi može vam pomoći da se duže osjećate siti i sagorijevate više masti. Zbog svojih karakteristika zob pomaže i u održavanju boljeg omjera "dobrih" i "loših" crijevnih bakterija. Zdrava crijeva imaju mnoge prednosti, poput održavanja apetita pod kontrolom, kao i podržavanja metabolizma energije.

31.07.2022. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.07.2022. 16:45
    Sve sta ne deblja dobro
Novi komentar
nužno
nužno