« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
PRIPAZITE

Što se obavezno baca nakon isteka roka trajanja

Mnoge stvari bacamo zapravo bez razloga - prošao je nominalni rok trajanja, a namirnice se mogu koristiti još dugo iza toga - no ne i ove

Meso mora biti svježe
Meso mora biti svježe (Arhiva)
Više o

hrana

,

rok trajanja

,

meso

,

jaja

,

riba

,

školjke

,

suhomesnati proizvodi

Rok trajanja mora stajati na namirnicama, a internet je pun savjeta o tome koje se zapravo niti ne moraju bacati nakon isteka, štoviše, mogu se normalno koristiti bez straha za zdravlje.

No, kad govorimo o sljedećim namirnicama, s njima nema šale - moraju u smeće!

Jaja - od kupovine mogu se koristiti maksimalno trideset dana, ali to je pravilo vrlo upitno, jer ne znamo kad su ona dospjela na police trgovina. Stoga se poslužite vrlo jednostavnim i efikasnim trikom. Uronite jaje u posudu s vodom, ukoliko potone na dno posude - svježe je, ukoliko se počinje naginjati ka površini, znači da je staro nekoliko dana, ali još uvijek spremno za uporabu. Ono koje je u potpunosti isplivalo na površinu, pokvareno je i trebate ga se čim prije riješiti. 

Mekani sirevi - tvrdi i polutvrdi sirevi traju bitno dulje od polumekanih i mekanih sireva, koji u svom sastavu imaju visok udio vode. Naime, nakon isteka roka trajanja u takvim se sirevima stvaraju bakterije koje su loše za organizam.

Meso - obavezno se morate pridržavati roka trajanja, a posebnu pozornost obratite na njegov izgled. Ukoliko je meso poprimilo smeđi ton, usto ima neugodan miris i tragove ružičaste sluzi, pokvarilo se i odmah ga bacite.

Riba i školjkaši - obavezno čuvati u hladnjaku i pripremiti što prije, jer se brzo kvare. Svježinu ribe provjerite tako da je dotaknete prstima i obratite pozornost na udubljenja. Ukoliko meso ribe ostane udubljeno i kad maknete prst, znači da nije svježa. Osim toga, obratite pozornost i na oči. Ne smiju biti mutne niti udubljene, jer je to također znak da riba nije svježa. Važno je voditi računa i o škrgama. One trebaju biti crvene ili ružičaste i bez tragova sluzi. Miris je još jedna stvar koja ukazuje na svježinu ribe. Ukoliko je on užegao ili kiselkast, a ne možete osjetiti niti miris mora, riba nije svježa i radije je nemojte kupiti.

Suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine - u njima se može pronaći bakterija listerija, koja izaziva trovanje hranom i zaraznu bolest listeriozu, koja može stvoriti velike zdravstvene probleme. Stoga je važno pratiti rok trajanja ovakvih proizvoda i riješiti ih se čim on istekne.

 

04.07.2016. 15:58:26
Novi komentar
nužno
nužno