« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Što se NE jede nakon vježbanja

Vrlo važno kvalitetno oporaviti mišiće hranom u satu nakon treninga, no neka hrana može nanijeti više štete nego koristi

Pazite što jedete nakon vježbanja
Pazite što jedete nakon vježbanja (Arhiva)
Više o

hrana

,

vježbanje

,

savjeti

Vježbanje prilično iscrpljuje tijelo i mišiće, pa je vrlo važno kvalitetno ih oporaviti hranom u satu nakon treninga, no neka hrana može nanijeti više štete nego koristi.

Stoga vam donosimo 8 stvari koje nakon treninga trebate zaobilaziti u širokom luku:

Energetske pločice - "Neke energetske pločice su zgodna opcija kada ste zaposleni, ali ih treba izbjegavati ako imaju previše sastojaka", savjetuje Amy. "Dobro pravilo je da ako ne prepoznajete sastojak, neće ni vaše tijelo." Nutricionistica kaže kako treba izbjegavati pločice koje sadrže umjetna sladila, rafinirani šećer ili puno običnog šećera. "Alternativa mogu biti banane ili bobičasto voće uz šaku orašastih plodova".

Kofein - "Ne vjerujem da kofein šteti, ali ga izbjegavam nakon vježbanja. On dehidrira organizam, a meni je potrebna voda koja će me rehidrirati nakon vježbanja", kaže Amy. "Kofein uzrokuje rast hormona stresa - kortizola. Vježbanje je zdravo, ali je stresor za tijelo koji uzrokuje otpuštanje kortizola. Previše kortizola može povećati upalu, kardiovaskularne probleme, oslabiti imunitet i dovesti do hormonske neravnoteže."

Ništa - možda se ne osjećate gladno, ali Amy upozorava kako ne biste smjeli preskočiti obrok nakon tjelovježbe. "Tijelo obavezno morate nahraniti nakon vježbanja zato je vrijeme poslije treninga idealno za obrok", upozorila je nutricionistica.

Obroci s niskim udjelom ugljikohidrata - proteini su prepoznati kao esencijalni za tijelo nakon tjelovježbe, no i ugljikohidrati su važni za oporavak. "Vaše tijelo poseže za zalihama glikogena tijekom vježbanja, a unosom ugljikohidrata pomažete da se te zalihe brže oporave", objasnila je Amy i preporučila jagode, banane, borovnice i kivi. Savjetuje da ne posežete za kruhom, tjesteninom ili proizvodima od brašna, nego cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem.

Pržena hrana - malo je dobrobiti pržene hrane, a često sadrže i opasne trans-masti. "Ovo je hrana koju treba izbjegavati jer masti mogu usporiti probavu i učiniti da se osjećate tromo. Važno je upamtiti da nakon tjelovježbe trebate obrok koji sadrži mikronutrijente i sastojke koji djeluju kao gorivo za tijelo." Umjesto pržene hrane, Amy savjetuje pojesti kuhani komad ribe ili piletine uz kuhanu rižu, pečeni batat ili povrće sa žara.

Shakeovi sa šećerom - "Proteinski smoothie mi je omiljen nakon vježbanja jer će brzo nahraniti tijelo nakon intenzivnog treninga ili dizanja utega", kaže nutricionistica Amy Wright. "Ipak, nisu svi proteini u prahu jednaki. Izbjegavajte one koji imaju šećera, kao i umjetno zašećerene shakeove koji su puni kemikalija

.Slana procesirana hrana - "Želja za slanim je uobičajena nakon vježbanja jer tijelo znojenjem gubi veliku količinu vode i kalija", otkriva nutricionistica, no savjetuje da umjesto za grickalicama odaberete bananu.

Sportski napitci - "Ako niste profesionalni sportaš koji trči maraton, savjetujem da izbjegavate sportske napitke jer često sadrže puno šećera, sladila i kemikalija", upozorava Amy. "Iako se reklamiraju kao odličan proizvod za rehidraciju i nadomjestak elektrolita, zdravije opcije su filtrirana voda, kokosova voda ili zdravi proteinski smoothie jer ne sadrže sirupe koji utječu a krvni tlak i manjak energije."

27.07.2018. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno