« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 5 dana
FITNESS

Što se najviše vježba?

S godinama se fitness svijet neprestano mijenja, a populacija mladih odraslih je definitivno glavni pokretač tih promjena

Što god vam paše
Što god vam paše (Arhiva)
Više o

joga

,

vježbanje

,

HIIT

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo interesantnim trendovima u svijetu fitnessa, uključujući sve, od discipline joge pa do intenzivnih intervalnih treninga visokog intenziteta, popularno zvanih HIIT.

HIIT: brzi, učinkoviti i dinamični

S druge strane, HIIT (High-Intensity Interval Training) je postao omiljeni izbor mnogih mladih ljudi koji traže brze i učinkovite treninge. Ovi treninzi se sastoje od kratkih, ali iznimno intenzivnih intervala vježbi, izmjenjujući se s kratkim periodima odmora.

Prednosti HIIT-a su brojne. Ovi treninzi su idealni za brzo sagorijevanje kalorija, povećanje metaboličke stope i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Također, zahvaljujući njegovoj fleksibilnosti, HIIT se može prilagoditi različitim razinama kondicije, a mogu se izvoditi u teretani, parku ili čak i kod kuće.

Yoga: drevna praksa s modernim obratom

Joga, drevna praksa s korijenima u Indiji, doživljava snažan povratak među mlađim generacijama. Međutim, joga kakvu poznajemo danas nije samo serija fizičkih položaja. To je, zapravo, praksa koja pomaže u uspostavljanju ravnoteže između uma i tijela, što je postalo posebno bitno za mlađe generacije koje traže načine kako ublažiti stres moderne svakodnevice.

Joga uključuje različite stilove, od opuštajuće restorativne joge do dinamičke vinyasa joge, što omogućuje svakom pojedincu da prilagodi praksu svojim potrebama i tjelesnoj kondiciji. Također, virtualna joga putem online platformi je omogućila pristup ovoj praksi svima bez obzira na lokaciju.

Glavna je ravnoteža i prilagodba

Kao i sve u životu, trendovi u fitnessu se mijenjaju i evoluiraju. Međutim, središnji motiv koji povezuje jogu i HIIT, iako na prvi pogled suprotni, jest potreba za prilagodbom i ravnotežom.

Mladi danas shvaćaju da fitness nije samo pitanje izgleda, već i osjećaja. Traže aktivnosti koje pomažu poboljšanju mentalnog zdravlja, smanjenju stresa i promicanju opće dobrobiti, baš koliko i tjelesne kondicije. Iz tog razloga, fitness trendovi poput joge i HIIT-a su toliko popularni.

Sve u svemu, jasno je da mlađe generacije predvode promjene u fitness svijetu, donoseći svijest o važnosti zdravog života na novu razinu. Bilo da odabereš jogu ili HIIT trening, glavna poruka ostaje ista - pronađi ono što voliš raditi, prilagodi to svom tijelu i nastavi se kretati. Jer, u konačnici, najbolji fitness režim je onaj koji možeš održavati i uživati u njemu dugoročno. A upravo to i jest poanta fitnessa - putovanje koje potiče bolje tjelesno i mentalno zdravlje.

Da ne parafraziramo dedu Tonija... uglavnom, vježbajte, bilo kada i bilo gdje!

28.06.2023. 08:46:44
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.06.2023. 09:53
    vjezbati 2 pouta na dan trcat i setat
  2. avatar
    armando
    28.06.2023. 09:54
    vjezbati 2 pouta na dan trcat i setat
Novi komentar
nužno
nužno