« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Što jesti nakon četrdesete i mršavjeti

Četrdesete su jedna od onih važnih granica u životu kad se procesi u tijelu mijenjaju, pa evo nekoliko savjeta za mršavljenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

hrana

,

mršavljenje

,

gubitak kilograma

,

četrdesete

Ako ste ušli u četrdesete i vidite da je vrijeme za skidanje kilograma, trebate pripaziti na to što jedete jer se procesi u tijelu odvijaju na malo drugačiji način nego što je to bilo do sada. Organizam je podložniji nakupljanju kolesterola i kardiovaskularnim bolestima, stoga metabolizam treba ojačati prehranom.

Za početak, voda je najvažniji dio zdrave prehrane u tim godinama, pogotovo ako se uspijete natjerati prestati piti gazirana pića. U tom ćete slučaju godišnje gubiti i kilogram i pol više od onih koji nastavljaju piti gazirana pića. 

Žitne pločice trebale bi zamijeniti uobičajene gablece iz dostave ili obližnjeg fast fooda jer su sjajan međuobrok pun vlakana. Na taj ćete način sagorjeti više masnoća tijekom vježbanja, pa se toplo preporučuje novi odabir omiljenog gableca.

Ako sami radite svoje pahuljice, još ćete više profitirati dodavanjem lana i oraha. Lan je također pun vlakana i zdravih masnoća koje stabiliziraju razine šećera u krvi, a zbog visoke količine estrogena pomaže pri hormonskim problemima. Orasi su prepuni omega-3 masnih kiselina i zasitit će vas na zdrav način.

Ljuta jela utiču na smanjenje razine inzulina koji je odgovoran i za pohranu masti, pa počnite koristiti snažnije začine, a cimet će pomoći u zaslađivanju pahuljice i kave. Kako pola žličice ima samo 16 kalorija, zamjena šećera cimet bit će najbolja stvar koju ste napravili. 

Za desert je obavezna tamna čokolada s više od 70 posto kakaa koje je zasitna, a ima daleko manje ugljikohidrata i šećera od obične, uz veći udio željeza i vlakana.

13.12.2013. 09:04:00
Novi komentar
nužno
nužno