« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
KATASTROFA

Što dijetna gazirana pića rade vašem tijelu

Konzumiranje dijetalnih gaziranih pića povezano je s većim rizicima od srčanog i moždanog udara i drugih srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi

Strašno što vam gazirana pića rade
Strašno što vam gazirana pića rade (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

gazirana pića

"Utvrdili smo povezanost, no ne možemo reći i da dijetalna pića uzrokuju te probleme", kaže voditelj istraživanja Ankur Vyas dodajući da drugi faktori mogu objasniti očiglednu vezu između konzumiranja dijetalnih pića i rizika srčanih bolesti i udara.

Znanstvenici su utvrdili da za razliku od žena u postmenopauzi koje nikad ili rijetko piju dijetalna pića, one koje ih konzumiraju 2 puta dnevno ili češće imaju 30% veće izglede za probleme s kardiovaskularnim sustavom i čak 50% veću vjerojatnost da će umrijeti od povezanih bolesti.

"Naši nalazi u skladu su s podacima ranijih istraživanja koja pokazuju povezanost dijetalnih pića i metaboličkog sindroma" kaže dr. Vyas sa sveučilišta Iowa.

Sindrom je povezan s nizom rizika za bolesti srca uključujući povišeni krvni tlak, visoki kolesterol i dobijanje na tjelesnoj masi.

Prosječna dob žena obuhvaćenih istraživanjem bila je 62,8 godina, a preduvjet uključivanja u istraživanje je da ranije nisu patile od bolesti srca i krvnih žila.

Prosječno su praćene 8,7 godina.

Bolesti kardiovaskularnog sustava pojavile su se kod 8,5% postmenopauzalnih žena koje su pile 2 ili više takvih pića dnevno, kod 6,9% žena koje su pile 5-7 dijetalnih gaziranih pića tjedno, kod 6,8% žena koje su konzumirale 1-4 dijetalna pića tjedno i kod 7,2% onih koje su pile do 3 takva pića mjesečno.

13.04.2014. 09:41:10
Novi komentar
nužno
nužno