« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OSVETA NEISPAVANIH

Spavačka zavist: Žene lude jer muškarci lakše zaspu

Većina muškaraca zaspi unutar deset minuta nakon lijeganja u krevet dok ženama treba i do sat vremena - zato ih one nerijetko iz ljubomore bude na razne načine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

nesanica

,

spavanje

,

muškarci

,

zavist

,

buđenje

Žene polude kad vide da muškarci zaspu kao klade čim im glava dotakne jastuk. Takozvana spavačka zavist može pretvoriti nježniji spol u pravu zvijer. Dokaz za to je podatak da 25 posto žena priznaje kako namjerno budi partnera iz ljubomore i osvete što on može s lakoćom zaspati. Žene se u takvim situacijama najčešće prevrću i okreću po krevetu dok im se suprug, ljubavnik ili dečko ne probudi. Druga najučestalija strategija je „slučajno" udaranje prstom u rebra. Druge pak pričaju dok se partner ne razbudi, pale televizor ili svjetlo. Njih deset posto priznaje da uštine partnera.

>> Kako lakše zaspati i dobro se naspavati

Spomenuti podatci su ustvari jednog istraživanja o navikama spavanja koje je obuhvatilo 40,000 žena. Pokazalo se da većina muškaraca zaspi unutar deset minuta nakon što legne u krevet dok je ženama za to potrebno i do jednog sata. Stoga ne čudi da velik broj žena osjeća frustriranost dok gleda svog dragog kako blaženo spava. Pored spolnih razlika, valja spomenuti da i dob igra ulogu u tome kako se žene ponašaju. Mrzovoljne umirovljenice su sklonije tome da bude svoje supruge ubadanjem od mlađih žena koje preferiraju paljenje televizora ili svjetla.

>> Pet savjeta za pobjedu nad nesanicom

Glasnogovornik tvrtke specijalizirane za proizvodnju kreveta i madraca „Silentnight" koja je provela istraživanje izjavio je da sama činjenica da ne možete spavati iznimno frustrira, ali da se stvar pogoršava ako pored vas leži netko tko može zaspati i spavati bez problema. Nažalost, spavačka zavist ili ljubomora nimalo ne pomaže - to što ćete probuditi partnera neće vam olakšati situaciju i zbog toga nećete lakše zaspati.

>> Hrana za laku noć - zaboravite na tablete za spavanje

Stanje je još gore kod parova koji imaju malu bebu. Prema nekim istraživanjima dok im dijete doživi drugi rođendan, roditelji izgube pola godine normalnog sna. Zbog toga su razdražljivi i svađaju se po nekoliko puta nadan ili tjedan. Mijenja im se raspoloženje, padaju u depresiju, stalno su umorni.

A važnost dobrog sna je neupitna. Stručnjaci kao minimum za normalno funkcioniranje određuju pet sati neisprekidanog sna. Ali to ovisi od pojedinca do pojedinca. A stanje je takvo da mladi roditelji spavaju i manje od četiri sata po noći. Na kraju, toliko neprospavanih noći može utjecati na sveukupnu kvalitetu života i sam brak (neki parovi su se rastali jer su zbog neispavanosti jednostavno bili preumorni).

05.08.2010. 12:54:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    05.08.2010. 14:23
    to je istina! iz vlastitog iskustva..
  2. avatar
    stem cell
    06.08.2010. 10:16
    Meni se događalo da me je partnerica budila, sad toga više nema sama ode u krevet i zaspe a ja dođem kasnije.
Novi komentar
nužno
nužno