« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DRAKOZOON

"Mali zeleni" ipak su živjeli na Zemlji

Možda ne podsjeća na živo biće, ali ova bizarna zelena nakupina bila je jedna od prvih životinja na našoj planeti

Fotografija vijesti
Više o

Zemlja

,

životinje

,

evolucija

,

kukuruzni sirup

,

kruženje

Jedinstvena životinja živjela je u oceanu prije otprilike 425 milijuna godina, a danas je prvi puta predstavljena javnosti. Kompjuterska 3D animacija primitivne životinje pod imenom Drakozoon napravljena je pomoću jedinog poznatog fosila ovog bića. Model će pomoći znanstvenicima da shvate kako su izgledala primitivna bića koja su živjela na ranoj Zemlji, te kako su evoluirala u životinje koje postoje i danas.

Drakozoon je živio u oceanima tijekom perioda Silur, prije 444 do 416 milijuna godina. Istraživanja su pokazala kako je životinja bila čunjastog oblika s nekom vrstom zaštitne stjenke. Preživljavala je u oceanima hvatajući se za površine poput kamenja i stijena. Bila je otprilike 3 mm dužine, te je koristila pipce kojima je hvatala organske čestice u vodi. Stjenku bi prevlačila preko tijela kao zaštitu od predatora, te je pomicala da oslobodi pipce kada opasnost prođe.

>> Misteriji ljudske evolucije

Dr. Mark Sutton s Odsjeka za geologiju Kraljevskog londonskog sveučilišta objašnjava: "Zanimljivo, naš 3D model vraća u život biće za koje, sve donedavno, nitko nije znao da postoji. Promatrajući ovu primitivnu životinju lakše možemo razumjeti kako su izgledala najranija bića na Zemlji." Studija je pokazala da je Drakozoon bio rani član grupe beskralježnjaka poznatih kao lofoforati. Najpoznatiji pripadnici ove skupine su brahiopodi, tip školjki koje su najčešći fosili iz perioda Silur.

Znanstvenici još uvijek raspravljaju kako su izgledala prva bića na planetu, od kojih su potekla sva ostala. Neki smatraju da su nalikovala gusjenicama, dok drugi pak misle kako su bila više slobodnog oblika, poput puževa.


04.08.2010. 20:30:00
Novi komentar
nužno
nužno