« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
STVARNO?

Sol izaziva glad?

Sol ne samo da ne izaziva žeđ nego smanjuje unos tekućine, a zapravo najveću štetu radi pojačavanjem gladi, pokazala su nova istraživanja

Soliti treba, umjereno naravno, ali bez panike...
Soliti treba, umjereno naravno, ali bez panike... (Arhiva)
Više o

glad

,

sol

,

žeđ

,

natrij

,

unos soli

Sol treba koristiti umjereno, to već i vrapci na granama znaju, no do sada se to obično govorilo zbog žeđi koju izaziva i zadržavanja vode u tijelu

Ipak, nova istraživanja okrenula su stvari naglavčake - sol ne samo da ne izaziva žeđ nego smanjuje unos tekućine, a zapravo najveću štetu radi pojačavanjem gladi?!

Dva odvojena istraživanja, jedno na ruskim astronautima a drugo na miševima pokazala su jednake rezultate - postupno smanjivanje unosa soli dovelo je i do povećanog unosa tekućine, no jednako tako je sa svakim većim unosom soli dolazilo do jačeg osjećaja gladi.

Uz to, pokazalo se da je povećan unos soli utjecao i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze.

Ukratko, istina je sljedeća - slana hrana izazvat će osjećaj žeđi u kratkom roku, no na dulje vrijeme doći će do osjećaja gladi koji se ne može kontrolirati i koji će dovesti do prejedanja.

Stoga, ne izbjegavajte sol baš tako panično... a i sada je malo jasnije zašto se ne možemo riješiti slanih napasti poput čipsa ili štapića, kao i definitivno presoljene brze hrane.

27.04.2017. 13:02:00
Novi komentar
nužno
nužno