« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
SINERGIJA

Sinergija hrane koja nas čini zdravima

Kombiniranje namirnica postala je umjetnost kojom chefovi mogu razdragati svako nepce, no ovdje se radi o kombinacijama koje su sjajne za zdravlje

Sok od naranče i zobene pahuljice
Sok od naranče i zobene pahuljice (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

namirnice

,

kombinacije

,

sinergija hrane

Kombiniranje namirnica kako bi postigli što bolji okus hrane poznato je oduvijek, no ako pritom želite poraditi na svom zdravlju, trebali biste se pozabaviti sinergijom hrane, preporučuje David Jacobs sa Sveučilišta Minnesota.

Ukratko, radi se o povezivanju namirnica koje će zajedničkim učinkom sastojaka izazvati pozitivne reakcije u tijelu i spriječiti razvoj raznih bolesti, pa da vidimo što je najbolje kombinirati.

Avokado i rajčice - moćni antioksidans karotenoid iz rajčica bit će znatno učinkovitiji kad mu se dodaju masti iz avokada, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. 

Brokula i krumpir - kombinacija sastojaka ovih visokovrijednih namirnica sjajno preventivno djeluje na pojavu raka prostate

Crveno meso i ružmarin - svi ste čuli da je crveno meso na roštilju opasno zbog kancerogenih spojeva koji se tada pojavljuju, no antioksidansi iz ružmarina će smanjiti njihovu količinu na prihvatljive razine.

Češnjak i riba - kad pripremate ribu, nemojte niti slučajno zaboraviti na češnjak, jer će ta kombinacija odlično djelovati na snižavanje razine lošeg LDL kolesterola.

Čokolada i jabuke - katehin iz čokolade i kvercetin iz jabuka, snažni antioksidansi, puno će učinkovitije djelovati zajedno i otpuštati trombocite, što će poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Kelj i limun - željezo iz kelja puno će se bolje apsorbirati kad mu se doda vitamin C iz limuna, što je učinak koji limun ima na svako zeleno povrće

Sok od naranče i zobene pahuljice - ova kombinacija stabilizira razine lošeg LDL kolesterola, pročišćava arterije i sprječava srčani udar.

18.08.2015. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno