« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
OPREZ

Šećer iz voća potiče epidemiju pretilosti

Fruktoza se pokazala štetnijom od drugih zaslađivača, stoga nemojte posipati svoje voćne salate "zdravim" sladilom

Pripazite na
Pripazite na "zdrave" proizvode (Arhiva)
Više o

šećer

,

fruktoza

,

pivski trbuh

,

kolesterol

,

prirodni zaslađivač

Prirodni šećer kojeg možemo naći u svježem voću, voćnom soku i džemu zapravo potiče epidemiju pretilosti, upozoravaju američki znanstvenici.

Prema rezultatima studije istraživača sa Sveučilišta u Kaliforniji fruktoza, koja se koristi za zaslađivanje sokova i nezdrave hrane, mogla bi biti mnogo štetnija od ostalih vrsta šećera. Testovi su pokazali da su se osobe s viškom kilograma, koje su konzumirale velike količine fruktoze, dodatno udebljale u predjelu trbuha, u usporedbi s ispitanicima koji su u organizam unosili glukozu.

Pivski trbuhMasnoća unutar abdomena, koja se stvara unošenjem većih količina fruktoze, osim što uzrokuje ‘pivski trbuh’ ujedno je i najštetnija vrsta masnoće jer može uzrokovati  dijabetes i bolesti srca, ali i povećati razinu kolesterola u krvi. 

Liječnici upozoravaju da je ta masnoća unutar abdomena ujedno i najštetnija vrsta masnoće koja može uzrokovati dijabetes i bolesti srca. Američki znanstvenici su stavili 33 pretile odrasle osobe četranest dana na dijetu koja sadrži 30 posto masnoća, 55 posto složenih ugljikohidrata poput kruha i riže, kao i 15 posto bjelančevina. U sljedećih deset tjedana ispitanici su prešli na prehranu u kojoj je četvrtina energije dolazila ili iz fruktoze ili iz glukoze.

Obje grupe ispitanika su na kraju ovog razdoblja nabacile jednaku količinu kilograma, točnije 1,5 kg.

Međutim, dobrovoljci koji su konzumirali fruktozu nakupili su veće količine abdominalne masnoće, koja se omotava oko unutarnjih organa, te uzrokuje ‘pivski trbuh’.

Oni koji su u organizam unosili fruktozu također su kasnije imali i više razine kolestrola u krvi. 

16.07.2012. 15:28:00
Novi komentar
nužno
nužno