« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
NE TLAČITE DJECU

Psihičke traume u djetinjstvu utječu na zdravlje krvožilnog sustava

Izloženost psihičkim traumama u djetinjstvu može ostaviti traga na zdravlju krvnih žila kasnije u životu, pokazalo je američko istraživanje

Zlostavljanje definitivno ostavlja trajne posljedice
Zlostavljanje definitivno ostavlja trajne posljedice (Arhiva)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

zlostavljanje

,

stres

,

krvni tlak

,

krvne žile

,

zanemarivanje

,

disfunkcionalan dom

Psihičke traume u djetinjstvu i stres u ranoj dobi povećavaju rizik od srčanih bolesti u kasnijim godinama zbog utjecaja na krvni tlak i funkciju krvnih žila, pokazalo je američko istraživanje, a ovi se negativni učinci lako mogu dijagnosticirati već u mladosti. 

Istraživači sa Sveučilišta Alabama prvo su napravili seriju istraživanja na životinjama, da bi kasnije podatke potvrdili mjerenjima na ljudima, a proučavali su kretanje krvnog tlaka i ostale pokazatelje zdravlja krvnih žila kod tinejdžera i uspoređivali ih s izloženosti stresu u djetinjstvu.

Rezultati su pokazali jasnu vezu između stresa uzrokovanog traumama u djetinjstvu i stanja krvnih žila i tlaka, a među glavnim faktorima su disfunkcionalnost doma, pa zanemarivanje i zlostavljanje.

Ispitanici koji su imali dvije ili više trauma u pravilu su imali smanjenu elastičnost krvnih žila i povišen krvni tlak, a nastavak istraživanja planira se u smjeru pokušaja liječenja trauma u djetinjstvu kako bi se uočilo jesu li se rizični faktori smanjili u tinejdžerskoj dobi.

27.05.2014. 18:47:00
Novi komentar
nužno
nužno