« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
AKCIJA

Kako se bolje boriti protiv raka

S ciljem poticanja aktivnijeg sudjelovanja građana u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju malignih bolesti, u Zagrebu je u utorak počela kampanja "Zajedno protiv raka"

Kako smanjiti smrtnost
Kako smanjiti smrtnost (Shutterstock)
Više o

kampanja

,

Zajedno protiv raka

Prevencijom i sinergijom obiteljske medicine i onkologije smrtnost od malignih bolesti može se smanjiti za 30%. Istodobno, primjenom personalizirane medicine i uključivanjem bolesnika u liječenje postižu se izvrsni rezultati u terapiji, ustvrdio je predsjednik zaklade Onkologija Mirko Šamija na početku akcije kojom se želi ohrabriti pacijente i udruge pacijenata na aktivno uključivanje i sudjelovanje u liječenju.

"Cilj kampanje je osvijestiti i informirati pacijente da bez lažnih obzira traže terapiju na koju imaju pravo. Pacijent mora imati dovoljno hrabrosti, upornosti i mora sudjelovati u liječenju", naglasio je predsjednik Hrvatskog društva za farmakoterapiju i ekonomiku zdravstva Ranko Stevanović, koji je upozorio da u EU smrtnost od zloćudnih bolesti opada, dok u Hrvatskoj stagnira.

Po podacima koje je izložio, među ženama u Hrvatskoj od zloćudnih bolesti i dalje je najučestaliji karcinom dojke, a među muškarcima karcinomi dišnog sustava. Slijede karcinomi debelog crijeva, a u muškaraca i prostate.

Forumaši su na temi Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih bolesti već podijelili puno korisnih savjeta praktičnog tipa, pa se dobro uključiti i razmijeniti iskustva.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u Hrvatskoj slične su onima u drugim razvijenim zemljama, istaknuto je na skupu na kojemu je upozoreno i na potrebu racionalnijeg dijagnostičko-terapijskog postupka na svim razinama zdravstvene zaštite, osobito u ordinacijama obiteljskih liječnika.

28.05.2014. 13:47:00
Novi komentar
nužno
nužno