« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
MA DA?!

Pretilosti se možete riješiti bez vježbanja

Prilično revolucionarna ideja, ako se uzme u obzir da se stalno ističe povezanost zdrave prehrane i vježbanja kao dobitne formule gubitka kilograma dolazi iz Velike Britanije

Vježbati ili ne?
Vježbati ili ne? (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

zdrava prehrana

,

vježbanje

,

mršavljenje

,

skidanje kilograma

Pretilost je sve raširenija, a njene posljedice na zdravlje su jednostavno razorne, no čini se da uobičajena formula zdrava prehrana + vježbanje = zdrava tjelesna težina ipak nije točna, tvrde britanski znanstvenici.

Prema njihovim navodima, vrijeme je za razbijanje mita o tjelovježbi jer fizička aktivnost zapravo ima vrlo malu ulogu u borbi protiv pretilosti, a ključ se nalazi gotovo isključivo u zdravoj prehrani. 

>> Pretilost ima velikog utjecaja na zdravlje i život >>

Da ne bi bilo zabune, oni i dalje tvrde da je fizička aktivnost važna u borbi protiv dijabetesa, srčanih bolesti i demencije, ali njezin učinak na smanjenje kilaže minimalan je. Ključ je unos šećera i ugljikohidrata.

Stručnjaci, među kojima je ugledni londonski kardiolog Aseem Malhotra, za pogrešno uvjerenje da tjelovježba pruža ravnotežu nezdravoj ishrani odgovornom smatraju prehrambenu industriju.

>> Dijetalni sokovi odgovorni za pretilost >>

Malhotra je rekao da je njihova taktika "strahovito slična" onoj koju koriste duhanske industrije i tvornice gaziranih i zaslađenih napitaka. Traži i da se prekine svaka marketinška povezanost industrije brze hrane i sporta.

Stručnjaci tvrde kako do 40 posto osoba čija je tjelesna težina u okviru normalnih vrijednosti, u organizmu nosi štetne metaboličke abnormalnosti povezane s pretilošću.

>> Pretilost ima i jedan pozitivan učinak, vjerovali ili ne >>

Unatoč tomu, šire se "beskorisne" poruke da se zdrava težina može zadržati brojenjem kalorija. Malhotra tvrdi da je najvažnije znati izvor kalorija jer istraživanja pokazuju da je kod osoba koje pretjeruju s unosom kalorija iz šećera rizik od razvoja dijabetesa 11 puta veći nego kod onih koje na jednak način pretjeruju s konzumiranjem kalorija iz masti.

Podsjećaju i na istraživanja i dokaze o globalnom teretu bolesti objavljene u stručnome časopisu Lancet koji pokazuju da nezdrava prehrana uzrokuje više bolesti od alkohola i pušenja zajedno.

>> Pretilost je skupa koliko i ratovi >>

"Pretila osoba ne mora prstom mrdnuti da smanji težinu, samo treba manje jesti. Zabrinjava me pogrešna poruka koja se šalje javnosti - dok vježbate možete jesti što hoćete, a to je znanstveno neutemeljeno i pogrešno", rekao je Malhotra.

23.04.2015. 13:48:18
Novi komentar
nužno
nužno