« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TOPITE KILOGRAME NA VISINI

Pretilim osobama je najbolje ići u planine

Njemački su istraživači dokazali da osobe koje imaju višak kilograma taj problem najlakše mogu početi rješavati na planinskom zraku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

dijeta

,

pretilost

,

debljina

,

gubitak kilograma

Umjesto na plaže, pretilim osobama bi bilo bolje da odu u planine i to ne samo kako bi izbjegle pokazivanje u kupaćim kostimima. Prema najnovijoj njemačkoj studiji, planine su sjajna mjesta za gubljenje kilograma. U njoj je sudjelovalo 20 pretilih muškaraca koji su proveli tjedan dana na planinskom zraku i koji su tijekom tog perioda izgubili solidan broj kilograma. No, tu nije kraj. Uspjeli su održati novodostiglu težinu čak tijekom četiri naredna tjedna.

Važno je napomenuti da tijekom boravka na najvišoj njemačkoj planini Zugspitze u predjelu Alpa na visini od 2,600 metara muškarci nisu imali pojačane tjelesne aktivnosti niti su bili na dijeti. Ipak, muškarci nisu jeli kao inače zbog čega su znatno smanjili unos kalorija - od 734 do 2,200 manje po danu. Njihov dijastolički tlak poprilično se snizio, a metabolizam intenzivirao. Rezultat toga je gubitak 1,5 kilograma, što je zabilježeno kod svakog muškarca iz skupine, piše u izvješću objavljenom u časopisu Obesity.

To nije ništa čudno. Ljudi obično osjećaju manje gladi kad su na velikim visinama; osim toga, gubitak apetita i vrtoglavica prvi su simptomi visinske bolesti. Ono što je najviše zapanjilo istraživače je činjenica da su sudionici studije uspjeli održati težinu narednih mjesec dana. Pretpostavlja se da je tomu uzrok pročišćenje krvi koje su doživjeli na planinskom zraku zbog čega su mogli više vježbati po povratku kućama i na nižu nadmorsku visinu.

Dr. Florian Lippl, gastroenterolog s minhenskog sveučilišta Ludwig Maximilians koji je vodio studiju, tvrdi da muškarci uopće nisu osjećali iscrpljenost dok su se kretali. Ipak, većina stručnjaka smatra da je broj sudionika studije premalen da bi zaključci bili vjerodostojni. Dr. David Heber iz Centra za ljudsku prehranu pri UCLA-u kaže da promjena nadmorske visine ne predstavlja čarobni ključ za rješavanje problema pretilosti. On smatra da bi pretile osobe na planinskom zraku zaista dobile potrebu da manje jedu i da se više  kreću, ali da bi to bilo kratkoga vijeka; naime, one bi se vrlo brzo prilagodile visinskim uvjetima i vratile starim lošim navikama.

Lippl bez obzira na kritike vjeruje kako je studija utemeljena, ali slaže se da bi bilo bolje sve ponoviti na većem uzorku. Za iduću studiju planira odabrati planine u Italiji. U međuvremenu preporuča svima koji imaju problema s visinom da umjesto morskih obala odmor provode na visinama.

04.02.2010. 18:43:35
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZAKS
    05.02.2010. 13:11
    idemo u planine jer tamo nema zime za Eskime ! :))
Novi komentar
nužno
nužno