« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LITRU TOČENOG, MOLIM

Pivo je odlično za čvrstoću kostiju jer sadrži silicij

Najbolja su svijetla i slabija piva jer sadrže više silikona, a iza njih slijede tamna i jača

(Getty Images)
Više o

pivo

,

kosti

,

silikon

Istraživanja pokazuju da je omiljeno piće muškaraca, navijača  studenata diljem svijeta jako dobro za zdravlje kostiju. Navodno se redovitom konzumacijom kosti jačaju a time se sprječava njihovo pucanje u kasnim godinama. Pivo inače predstavlja važan izvor silicija koji je glavni sastojak prehrane kojom se poboljšava mineralna gustoća kostiju.

Kako je National Institute of Health iz Sjedinjenih Američkih Država otkrio da bi silicij mogao biti jedan od esencijalnih čimbenika rasta i razvoja kostiju logično nje bilo zaključiti da bi i pivo moglo donijeti neke zdravstvene beneficije.

Ukratko, pivo koje je svjetlije i slabije bolje je jer sadrži više silicija. Tamno i jače pivo nemaju mnogo silicija jer se prave od ječma koji je pržen. Pšenično pivo ima još manje silicija jer ga sama pšenica ima manje od ječma.

Na Sveučilištu Kalifornija stručnjaci su analizirali stotinjak komercijalnih piva nakon čega se ustanovilo da najviše silicija ima pivo sa sladi i hmeljem. Osim toga, razina silicija u tim pivima kreće se od 6,4 mg/l do 56,5 mg/l.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture.

08.02.2010. 12:30:07
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ir KK o
    13.04.2022. 03:55
    Slažem se.
Novi komentar
nužno
nužno