« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
OBILNI OBJED

Prejeli ste se? Pomozite si s ovom hranom

Za vrijeme blagdana ljudi se vrlo lako prejedu iako paze na unos hrane, zalogaj tu, zalogaj tamo i više ne možemo disati, a kalorije i slobodni radikali se samo gomilaju u našem tijelu

Stolovi u prosincu uvijek su puni
Stolovi u prosincu uvijek su puni (Dreamstime)
Više o

hrana

,

dijeta

,

zdravlje

,

nezdrava hrana

,

mršavljenje

,

božićna gozba

,

domjenak

Božićni i novogodišnji blagdani kao da se samo vrte oko hrane, poslovni domjenci, ručak s užom obitelji, večera sa svim tetama i stričevima iz Kanade, Australije ili Njemačke, pa onda odlazak u goste kod kumova i prijatelja, kolači tu, pečenka tamo jednostavno se počinjete osjećati kao da ćete se raspuknuti.

Obilnim unosom hrane naše krhko tijelo bacamo u šok, ipak treba probaviti sve te kolačiće, purice s mlincima i odojke koji su krcati kalorijama i slobodnim radikalima koji škode našem zdravlju.

No ako ste se prejeli nemojte se previše uzrujavati znanstvenici tvrde da ovih pet jela imaju snagu da vrate vaše tijelo, a time i zdravlje na pravi put nakon obilnog obroka.

Začini

Dodavanje začina u hranu može ublažiti negativne efekte prejedanja, barem je tako pokazalo malo istraživanje provedeno sredinom 2011. godine koje je bilo objavljeno u znanstvenom glasilu The Journal of Nutrition. Naime, volonteri koji su jeli hranu obogaćenu s oko dvije čajne žličice začina (mješavina ružmarina, origana, cimeta, kurkume, crnog papra, klinčića, češnjak i paprike)imali su manju koncentraciju triglicerida i inzulina u krvi nego kada su jeli istu masnu i kaloričnu ali nezačinjenu hranu. Znanstvenici smatraju da mješavina začina usporava apsorpciju masti, a antioksidansi pomažu pri otklanjanju slobodnih radikala koji tijelo pojačano proizvodi kada se prejedemo.

Sok od naranče

Znanstveno istraživanje provedeno 2010. godine pokazalo je da flavanoidi, antioksidanski kojima je bogat sok od naranče, mogu ublažiti štetno djelovanje masne i kalorične hrane po ljudsko srce. Studija je pokazala da ljudi koji su pili sok od naranče za vrijeme teškog i masnog doručka, sadržavao je oko 51 gram masti i 900 kalorija, imaju manju koncentraciju slobodnih radikala i drugih štetnih tvari odgovornih za upalne procese kardiovaskularnog sustava nego osobe koje su pile vodu.

Voće

Ako ste toliko pojeli da otkopčavate remen i prve gumbe na hlačama nemojte posustat u konzumaciji, obrok završite voćnom salatom. Sva voća su krcata antioksidansima, pogotovo bobičasto voće, grožđe, kivi i trešnje, koji će vam smanjiti razinu slobodnih radikala koji se oslobađaju nakon jela. Konzumacija kalorične hrane bez da se pritom jede voće i povrće s vremenom može ostaviti štetne posljedice po vaše zdravlje.

Ocat

Jušna žlica octa uz neko jelo može ublažiti nagli skok u koncentraciji šećera u krvi do kojeg dolazi nakon konzumacije hrane koja je bogata ugljikohidratima. Kod većine ljudi, naglo povećanje koncentracije šećera u krvi izaziva jednako naglo opadanje što obuzdava apetit, no takve rapidne promjene u koncentraciji mogu biti problematične za dijabetičare.

Vino

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da antioksidansi u vinu mogu smanjiti negativni utjecaj slobodnih radikala na kardiovaskularni sustav, a pogotovo nakon što smo u tijelo unijeli ogromne količine kalorične i masne hrane. Kako bi iskoristili pozitivna svojstva vina popijte jednu čašu nakon objeda no, imajte na umu da je umjerenost ključ uspjeha.       

07.12.2012. 15:05:00
Novi komentar
nužno
nužno