« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ŽIVIO SPAVANAC

Pozitivni efekti popodnevnog drijemanja

Ništa ne može obnoviti iscrpljene zalihe energije i podmazati moždane vijuge kao popodnevno "ubijanje oka"

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

spavanje

,

san

,

sanjanje

,

drijemanje

,

popodnevno spavanje

Nakon napornog dopodneva, bilo zbog ubitačnog ritma na poslu ili intenzivnog pripremanja za ispite, popodnevno drijemanje sjeda kao "budali šamar". Svatko tko je barem jednom u životu "ubio oko" na pola sata osjetio je blagotvorne učinke popodnevnog sna, iscrpljene baterije ponovno pršte od energije, a um je bistar i spreman za nove radne pobjede.

Kako bi vam što podrobnije dočarali blagotvorne učinke popodnevnog spavanja donosimo vam sve psihofizičke promjene u tijelu, po etapama od snenog žmirkanja pa sve do revnog buđenja.

Kapci vam postaju sve teži, a glava samo što ne klone

Osjećaj omamljenosti uzrokovan je povećanom koncentracijom adenozina, važan kemijski spoj koji između ostalog izaziva san, koji se gomila u tijelu tokom dana. Ako kojim slučajem probdijete noć, visoka koncentracija adenozina može uzrokovati žudnju za snom.

U tom trenutku vaš mozak obilato proizvodi gama-aminobutiričnu kiselinu (gamma-aminobutyric acid - GABA), kemikaliju koja pomaže u reguliranju živčane aktivnosti, kako bi centru za reguliranje spavanja ukazao da je vrijeme za san. GABA također pomaže u isključivanju funkcija moždanog debla koje je pak zaduženo za kontroliranje mišića. Zbog toga dok sanjate, primjerice, da igrate tenis ne mašete rukama u snu.  

Ako ste totalno iscrpljeni vaš mozak se može isključiti prije nego što vam se tijelo u potpunosti opusti što onda može rezultirati nesvjesnom kontrakcijom mišića - trzanje ruku i nogu.

Prvih pet minuta popodnevnog drijemanja

Mozak je u nesvjesnom stanju, no osjeti su još uvijek aktivni. Svaki malo glasniji zvuk ili dodir mogu vas probuditi. Kako vam se tlak snižava, a otkucaji srca smanjuju tako vam se oči prestaju micati i ostaju nepomične tokom cijelog sna.

Sljedećih dvadeset minuta spavanca

Razina adenozina u tijelu se smanjuje, a istovremeno, nadbubrežne žlijezde pojačano rade kako bi izlučile dostatnu količinu kortizola da nakon buđenja možete odmah funkcionirati. Od umora poljuljani imunološki sustav vraća se u normalu.

Zadnjih pet minuta sna

U većini slučajeva drijemanje ne rezultira dubokim snom, no ako ste na izmaku snaga tokom popodnevnog spavanja možete ući u REM fazu u kojoj dolazi do brzih pokreta očiju i sanjanja. Vrlo se teško probuditi iz REM faze sna, a kada otvorite oči često se osjećate mamurno, kao da vas je netko mlatio cijelo vrijeme.

Zvoni vam alarm ili vas netko bjesomučno trese. Kako otvarate oči tako mozak preplavljuju razne kemikalije koje gase centar za spavanje, povećavaju budnost i aktiviraju cijelo tijelo. Osjećate se odmorno, prštite od energije, mozak vam je u petoj brzini i spremani ste da se ponovno uhvatite u koštac sa svim životnim problemima.

12.01.2012. 12:53:05
Novi komentar
nužno
nužno