Povrće s najviše vlakana
Prehrana bogata vlaknima dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2

Iako vlakna često povezujemo sa žitaricama, povrće je nerijetko još bolji izvor ovog esencijalnog nutrijenta. Prehrana bogata vlaknima dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Uključivanjem raznolikog povrća u jelovnik poboljšat ćete zdravlje crijeva i osjećati se sito dulje vrijeme. No, koje povrće odabrati? Donosimo popis najzdravijih opcija prema mišljenju nutricionista.
Artičoke - artičoke su bogate antioksidansima i prebioticima, koji hrane dobre crijevne bakterije i potiču probavu. Studije su pokazale da artičoke mogu podržati i zdravlje jetre zahvaljujući spoju cinarinu koji pomaže u detoksikaciji organizma. Uživajte u njima kuhanim na pari, pečenim ili kao dodatku salatama i umacima.
Brokula - brokula je prava nutritivna sila, krcata vlaknima, vitaminima i mineralima. Izvrstan je izvor vitamina C, koji jača imunitet i potiče proizvodnju kolagena za zdraviju kožu. Dr. Mohr ističe da brokula sadrži i sulforafan, spoj s potencijalnim antikancerogenim svojstvima. Možete je kuhati na pari, peći ili dodavati u juhe i salate.
Mrkva - mrkva je fantastičan izvor topivih i netopivih vlakana, što je čini idealnom za potporu probavi i regulaciju razine šećera u krvi. Bogata je beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje vida i kože. Svestrana je namirnica koju možete jesti sirovu, pečenu ili kao dodatak juhama i varivima.
Prokulice - prokulice, ili kelj pupčar, prepune su vlakana i antioksidansa. Sadrže kaempferol, spoj koji pomaže u smanjenju upala u tijelu. „Prokulice su izvrstan izvor vitamina K, ključnog za zdravlje kostiju, srca i pravilno zgrušavanje krvi", objašnjava Mohr. Odličan su dodatak jelima, bilo da su pečene, kuhane na pari ili pirjane.
Špinat - iako poznat po željezu, špinat je također bogat vlaknima. Sadrži magnezij koji podržava funkciju mišića i živaca te lutein, antioksidans važan za zdravlje očiju. „Špinat je sjajan način za unos vlakana, ali i drugih vitamina i minerala ključnih za opće zdravlje", kaže Mohr. Dodajte ga u smoothieje, salate ili omlete.
Bilo kako bilo, uglazbite to nekako u svoj meni...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar