« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 20 sati i 37 minuta
SAVJETI

Par namirnica koje štite kožu od sunca

Određene namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i zdravim mastima mogu ojačati prirodnu obranu kože, pomoći u regeneraciji stanica i ublažiti posljedice izlaganja suncu

Recimo, ove ;)
Recimo, ove ;) (Arhiva)
Više o

zaštita

,

Sunce

,

namirnice

Sunčani dani, duži boravak na otvorenom znače i veću izloženost UV zrakama, koje mogu uzrokovati oštećenje kože, ubrzano starenje pa i dugoročne zdravstvene probleme. I dok su kreme sa zaštitnim faktorom nezaobilazne, postoji još jedan način da koži pomognemo - prehranom.

Određene namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i zdravim mastima mogu ojačati prirodnu obranu kože, pomoći u regeneraciji stanica i ublažiti posljedice izlaganja suncu. Donosimo popis najkorisnijih sastojaka koje vrijedi uvrstiti na tanjur - osobito tijekom ljetnih mjeseci.

Bobičasto voće - borovnice, maline, kupine i jagode pune su antocijanina i vitamina C, koji štite stanice kože od slobodnih radikala i potiču njeno zacjeljivanje nakon izlaganja suncu. Jedite ih svježe ili zamrznute, samostalno ili uz jogurt, kao međuobrok koji hladi i hrani.

Crvena paprika - crvena paprika je izvrstan izvor vitamina C, ključnog za sintezu kolagena, ali i zaštitu od oksidativnog stresa izazvanog sunčevim zračenjem. Jedite je sirovu u salatama ili umacima, kad god je moguće, jer kuhanjem gubi dio vitamina. 

Lisnato zeleno povrće - špinat, kelj i blitva bogati su luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože i očiju od UV oštećenja. Također sadrže vitamin C, koji potiče proizvodnju kolagena. Dodajte šaku sirovog lisnatog povrća u smoothie ili salatu za ljetni obrok bogat zaštitnim nutrijentima. 

Masna riba - losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upalu i mogu ublažiti reakcije kože na UV zračenje. Također pomažu u očuvanju vlažnosti i elastičnosti kože. Masnu ribu konzumirajte dva puta tjedno, po mogućnosti pripremljenu na pari ili roštilju.

Mrkva - mrkva sadrži beta-karoten, pigment koji se u tijelu pretvara u vitamin A, važan za zdravlje kože i njenu obnovu. Djeluje i kao prirodna zaštita od sunca, pomažući koži da se bolje nosi s UV zračenjem. Mrkvu kombinirajte s malo masnoće (maslinovo ulje, avokado) kako bi se beta-karoten bolje apsorbirao.

Rajčice - rajčice sadrže likopen, snažan antioksidans koji pomaže koži da se brani od UV oštećenja. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija rajčica može smanjiti osjetljivost kože na sunce i povećati otpornost na crvenilo i iritaciju. Likopen se najbolje apsorbira kada su rajčice kuhane, pa je umak od rajčice odličan izbor.

Sve u svemu, hrana za ljeto ;)

26.07.2025. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno