« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Pića koja se NE piju prije vježbanja

Ljeto i lijepo vrijeme natjerat će na tjelesne aktivnosti i one kojima to inače nije običaj, pa evo par stvari koje treba znati

Voda je definitivno najbolji izbor
Voda je definitivno najbolji izbor (FreeDigitalPhotos)
Više o

vježbanje

,

tjelovježba

,

pića

,

napitci

Tjelovježba i dovoljan unos tekućine neraskidivo su povezani, a to praktično znači da su potrebe vaše tijela sljedeće:

6 dcl tekućine 2 sata prije vježbanja
2 dcl tekućine tijekom zagrijavanja
2 dcl tekućine svakih 10 do 20 minuta vježbanja

Kako se radi o dosta velikoj količini tekućine, mnogi će pribjegavati ispijanju raznih napitaka pored vode, a evo onih koje biste svakako trebali izbjegavati prije vježbanja:

Alkohol - treba li uopće naglašavati da alkohol i tjelovježba jednostavno ne idu zajedno? Nakon tjelovježbe pivo će biti pravi melem i jedna velika čaša će vas hidrirati i vratiti vam izgubljene nutrijente, no prije vježbanja - nikako. Bolja ideja - šalica kave.

Energetski napitci na bazi mlijeka - najbolje ih je konzumirati nakon vježbanja, jer mlijeko sadrži masnoće, proteine i ugljikohidrate kojima je potrebna prilična količina vremena da se probave, pa će otežati vježbanje. Sjajna alternativa - mješavina sirutke i vode.

Gazirani sokovi - mogu izazvati nadutost što vam definitivno ne treba tijekom vježbanja, a uz to će velika količina natrija koju sadrže vjerojatno uzrokovati dehidraciju.

Sportski napitci - i opet, sve je prepuno šećera, hranjivih tvari nema nego u tragovima, pa će vam šećer usred vježbanja oduzeti energiju, a uz to vam mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu.

Voćni sokovi - kupovni voćni sokovi prepuni su šećera, pa umjesto toga vodu obogatite bobičastim voćem, citrusima, bosiljkom ili mentom, naravno sami, od svježih sastojaka.

07.07.2016. 11:24:00
Novi komentar
nužno
nužno