« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
POSTIZANJE SREĆE

Pet lakih načina da ostanete sretni

Za postizanje unutarnju harmoniju potrebno je vremena, a kako smo svi nestrpljivi donosimo vam metode kako postići osjećaj sreće u kratkom vremenu

Sreću se može zadržati
Sreću se može zadržati (FreeDigitalPhotos)
Više o

hrana

,

sreća

,

ljubav

,

tjelovježba

,

seks

,

optimizam

,

život

Znanstvenici su dokazali da bi čovjek bio sretan mora težiti uspostavljanju unutarnje harmonije, a izvanjska materijalna dobra nisu od presudne važnosti za osjećaj zadovoljstva u životu.

Višegodišnja istraživanja i proučavanja ultimativnog zadovoljstva pokazala su kako osobni doživljaj sreće dolazi iznutra, odnosno kako živimo svoj život i na koji način se odnosimo prema drugim ljudima. Ljubav, optimizam, duhovnost, zdravlje su preduvjeti za postizanje stanja koje nam omogućava zadovoljstvo našim životom, a time i postizanje osjećaja ispunjenosti i sreće.

No, postoje i neke fizičke potrebe i aktivnosti koje u nama pobuđuju osjećaj sreće, doduše neće dugotrajno utjecati na osjećaj zadovoljstva, ali će nam osigurati kratkoročni osjećaj sreće na dnevnoj bazi.

San - Istraživanja su pokazala da osobe koje ne spavaju dovoljno, manje od šest sati, imaju i do šest puta veću mogućnost da postanu depresivni nego ljudi koji imaju kvalitetan i dugotrajan san. Kako bi izbjegli osjećaj snuždenosti i apsolutne melankolije pokušajte pošteno odspavati 7 do 8 sati.

Dobar seks - Znanstvenici su ustvrdili da se poslije kvalitetnog spolnog odnosa koji rezultira orgazmom pojačano luče hormoni sreće serotonin i endorfini. Nadalje, luči se hormon oksitocin za kojeg se vjeruje kako smanjuje stres, a i odgovoran je za osjećaj zadovoljstva, nježnosti i privrženosti za vrijeme i nakon seksa. Sva otkrića sugeriraju da seksualni odnos pozitivno utječe na naše psihofizičko zdravlje i smanjuje, doduše privremeno, stres i osjećaj tjeskobe.

Tjelovježba - Istraživanja su pokazala kako tjelovježba pomaže u uklanjanju tjeskobe i depresije, a pogotovo aerobne vježbe. Stručnjaci preporučaju svima, a pogotovo osobama koje pate od depresije, da minimalno tri puta tjedno izvode aerobne vježbe barem pola sata i to kroz period od dva mjeseca. Ta istraživanja su pokazala kako su aerobne vježbe vrlo uspješne u sprečavanju,a ali i liječenju depresije.

Hrana - Za sreću je potrebno zdravlje, pogotovo mentalno stoga obogatite prehranu omega-3 masnim kiselinama, te vitaminom B12 koji pozitivno utječu na ljudski mozak. Tuna, skuša i losos dobri su izvori omega-3 masnih kiselina, ali ove esencijalne nezasićene masne kiseline mogu se pronaći i u tamno zelenom povrću, lanu, orašastim plodovima i soji. Vitamin B12 nalazi se u plodovima mora, te u mliječnim proizvodima. Dokazano je kako i ugljikohidrati utječu na pojačano lučenje serotonina, pa bi trebali jesti što više žitarica.

Alkohol - Nemojte misliti da vas potičemo da budete alkoholičari, ali istraživanja su pokazala kako dva alkoholna pića pozitivno djeluju na naše raspoloženje, a time i na osjećaj sreće. Također, ovo neće dugotrajno utjecati na osjećaj zadovoljstva ali će poslužiti da budemo sretni sve dok ne uvedemo drastične promijene svoje osobnosti koje garantiraju dugoročnu ispunjenost i ultimativnu sreću. 

30.10.2012. 10:20:00
Novi komentar
nužno
nužno