« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NIJE MIT

Pet dokaza da višak kilograma može biti dobar za zdravlje

Iako se većina stručnjaka slaže da uvijek trebamo težiti zdravoj težini, ovih pet studija dokazuje kako stvari nisu uvijek baš tako crno-bijele

Fotografija vijesti
Više o

debljina

,

mršavljenje

,

višak kilograma

,

žene debljina

Govoreći o zdravom tijelu i životu, većina se stručnjaka slaže da su pravilna prehrana i redovita tjelovježba, uz održavanje zdrave tjelesne težine, preduvjeti za zdravlje i dugovječnost. Ipak, povremeno možemo čuti i neka oprečna mišljenja, koja se temelje na rezultatima provedenih studija, a pokazuju da ni na tjelesnu težinu ne treba gledati baš tako crno-bijelo. Donosimo vam pet primjera koji dokazuju kako od viška ponekad doista ne boli glava.

Zdravije srce

Žene širih bokova imaju manju šansu od razvijanja srčanih problema i prerane smrti, pokazala je nedavna studija objavljena u časopisu British Medical Journal. S druge strane, žene izrazito tankih nogu imaju istovremeno najveće šanse za srčano oboljenje. Zašto je tomu tako? Dodatna mišićna masa u donjem dijelu tijela pomaže boljem metabolizmu, što ima blagotvoran učinak na zdravlje srca. Žene tijela oblika kruške, veselite se!

Mirniji um

Studija provedena 2005. godine usporedila je dvije skupine žena. U prvoj su bile one koje su bile na dijeti ili programu vježbanja s namjerom da izgube kilograme, a u drugoj su bile one koje su promovirale zdrav način života, bez opterećivanja vagom. Žene iz ove druge skupine imale su bolje rezultate u mjerenjima krvnog tlaka, kondicije i samopouzdanja te su pokazale i znatno nižu razinu stresa i tjeskobe od ove prve skupine. Zanimljivo, istraživanje je na kraju pokazalo da žene u prvoj skupini uopće nisu dugoročno smršavile, ali je rigorozna kura ostavila posljedice na njihovom psihičkom zdravlju.

Prekrasna koža

Nedavna je studija o povezanosti viška kilograma i ljepote kože pokazala kako prosječni promatrači smatraju da žene višeg BMI-a (indeksa tjelesne mase) izgledaju mlađe nego one mršavije. „Koščato lice svakako dodaje nekoliko godina vašem izgledu, stoga je nekoliko kilograma viška odličan način da izgledate mlađe", rekla je Amy Hendel, nutricionistica i stručnjakinja za fitness.

Povećana plodnost

Razmišljate li o osnivanju ili proširenju obitelji? Mršave žene imaju čak 72 posto veće šanse za spontanim pobačajem, pokazala je jedna britanska studija. Preciznije, žene čiji je BMI ispod 18,5 u vrijeme začeća imale su znatno veće šanse da nešto pođe krivo u prva tri mjeseca trudnoće. Ipak, vrijedi napomenuti da niti pretjerani višak kilograma nije dobar, budući da i takvo stanje nosi svoje rizike, posebice u kasnijim mjesecima trudnoće.

Dugovječnost

Nekoliko kilograma viška može dodati godine vašem životnom vijeku, pokazala je studija iz 2009. godine. Jedno je slično istraživanje pokazalo da ljudi s blagim viškom kilograma žive dulje od onih pretilih, normalne težine i mršavih ljudi. „Nekoliko kilograma viška štiti naše tijelo od cijelog niza stanja i bolesti koje mogu dovesti do prerane smrti", rekao je voditelj studije, dr. Campos. Znanstvenici vjeruju kako zalihe masnoće pomažu tijelu da ostane jako za vrijeme bolesti i oporavka.

06.02.2012. 12:07:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    06.02.2012. 12:13
    IDEM JEST
  2. avatar
    nenad.r2
    10.02.2012. 14:13
    ja idem kuhati trgance sa špekom i jajima
Novi komentar
nužno
nužno