« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
LJEKOVITE ZRAKE

Sunce štiti djecu od kožnih bolesti i alergija

Učinite uslugu svojem klincu i umjesto da ga potjerate u sobu kad je zločest kaznite ga tako da se mora ići van igrati s prijateljima, no pričekajte sunčane i toplije dane

Više o

djeca

,

Sunce

,

UV zrake

,

alergija

,

sunčeva svjetlost

,

ekcemi

,

alergija na kikiriki

,

kožne bolesti

Europski znanstvenici su proučavajući utjecaj Sunca na djecu ustanovili da mališani iz područja s više UV zraka imaju manji rizik od alergija na hranu te razvijanja neugodnih upala kože.

Studija je provedena proučavajući zdravstveno stanje australske djece, a pažnja je usredotočena na probleme s alergijama na hranu, ekceme (izrazi ekcem i dermatitis su praktički istovjetni, a riječ je o upali kože koja obično svrbi) i astmu.

Znanstvenici su uočili da djeca s juga zemlje, gdje su slabije UV zrake, imaju duplo veću mogućnost da pate od ekcema nego njihovi vršnjaci sa sunčanog sjevera Australije. Također je zabilježena povezanost zemljopisne širine sa alergijama na jaja i kikiriki.

Sunce je vrlo bitno jer potiče proizvodnju vitamina D u koži.

"Naša studija je dodatno naglasila povezanost između mjesta gdje živite sa alergijama i bolestima kože. Nadamo se da ćemo pronaći faktore poput temperature, infektivnih bolesti ili vitamina D koji utječu na tu povezanost", rekao je Dr Nick Osborne, voditelj zajedničkog istraživanja Sveučilišta Plymouth i Exeter.

Australija je izvrstan kandidat za ovakve znanstvene studije jer se prostire na skoro 4800 kilometara od sjevera prema juga, te ima raznovrsnu klimu, dužinu dana i jačinu sunčevih zraka.

Također, znanstvenici upozoravaju, kao i uvijek, da djecu obavezno prije izlaganja sunčevim zrakama mažete kremama za sunčanje i to sa što većim faktorom. 

06.02.2012. 18:16:32
Novi komentar
nužno
nužno