« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MA DA?

Pazite kako jedete i mozak će vam biti poletan i mlad

Prehrana s 40 posto manje kalorija od preporučenog unosa smanjuje upalu u stanicama mozga miševe i održava tkivo mozga mlađim

Održite ga u formi - hranom
Održite ga u formi - hranom (Arhiva)
Više o

hrana

,

kalorije

,

masti

,

mozak

Vježbanje je sjajna stvar, kako za tijelo, tako i za mozak - dokazano ga održava u formi i čini mlađim, no ako vi ne spadate baš u ekipu koja se znoji, a treba vam mozak u punoj snazi, ovo će vas istraživanje razveseliti.

Naime, rezultati pokazuju da prehrana s niskim udjelom masti može duže 'očuvati' stanice mozga i potencijalno je učinkovitija od vježbanja.

Vjeruje se da prehrana s 40 posto manje kalorija od preporučenog unosa smanjuje upalu u stanicama mozga miševe i održava tkivo mozga mlađim.

Ovo je otkriveno zahvaljujući istraživanjima koje je proveo Sveučilišni medicinskicentar Groningen u Nizozemskoj i rezultati su objavljeni u Frontiers in Molecular Neuroscience.

"Debljina i starenje su prisutni i povećavaju se u društvima širom svijeta, ali posljedice za središnji živčani sustav nisu razumljive. Utvrdili smo da prehrana s visokim ili niskim udjelom masnoća, u kombinaciji s ograničavanjem tjelesnih aktivnosti i hrane, utječe na mikroglia stanice tijekom starenja miševa", izjavio je glavni autor istraživanja Bart Eggen za PsyBlog.

Poznato je da je upala u moždanim stanicama povezana s bolestima kao što je multipla skleroza, Rasmussenov encefalitis i demencija, pa bi se ovo otkriće moglo biti značajno.

Međutim, postoji kvaka, jer je navedeno da su miševi bili na prehrani s niskim udjelom masti tijekom čitavog života i nije jasno hoće li prijelaz na ovu prehranu pomoći nekome tko je prije bio na prehrani bogatoj mastima.

20.05.2018. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno