« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MLJAC

Volite paštu sa šalšom? Pametno!

Postojeća istraživanja upućuju na činjenicu da rajčica ima i probiotička svojstva, tj. da može pojačati aktivnost zdravih bakterija u crijevima

Samo navalite! :)
Samo navalite! :) (Arhiva)
Više o

probiotici

,

rajčice

,

umak od rajčice

,

Lactobacillus reuteri

Šalša, šug od poma i tko zna kako se još zove u našim krajevima - ukratko, kuhani umak od rajčice pomaže poboljšanju aktivnosti probiotika u crijevima, pokazala su najnovija istraživanja.

Probiotička hrana - kao što su određene vrste jogurta, kefira ili kimchija - spadaju u kategoriju 'funkcionalne' hrane jer potiču rad dobrih bakterija u našim crijevima koje doprinose našem cjelokupnom zdravlju na mnoge načine.

Sad su istraživači iz Sveučilišta Politècnica de València u Španjolskoj razmatrali kako crijevne bakterije djeluju s antioksidansima u crijevima. Viša istraživačica Ana Belén Heredia i njezin tim htjeli su vidjeti kako se umak od rajčice - bogat antioksidantima - ponašao u prisustvu dobrih bakterija u crijevima.

A budući da se umak od rajčice može poslužiti sirovi ili kuhani, htjeli su shvatiti kakav će to učinak imati na interakciju antioksidacijsko-crijevnih bakterija.

Rajčice se smatraju zdravom hranom jer sadrže pigment pod nazivom likopen - antioksidans koji pomaže zaštiti stanica od štetnih čimbenika. Postojeća istraživanja također upućuju na činjenicu da rajčica ima probiotička svojstva, tj. da može pojačati aktivnost zdravih bakterija u crijevima.

U trenutnoj studiji, istraživački tim proveo je in vitro pokuse kako bi vidio kako će se Lactobacillus reuteri - jedna od glavnih bakterijskih vrsta koje doprinose zdravlju crijeva - ponašati u interakciji s antioksidansima iz umaka od rajčice i kako će proces kuhanja utjecati na tu interakciju.

Rezultati njihovih eksperimenata - sada objavljeni u časopisu Journal of Functional Foods - pokazali su da je probavni proces rezultirao gubitkom antioksidansa, kako u slučaju sirovog, tako i kuhanih (prženog) umaka od rajčice. Također su vidjeli da prisutnost L. reuteri spriječava da se neki antioksidanti apsorbiraju u krvni sustav.

Istodobno, istraživački tim je utvrdio da antioksidanti iz umaka od rajčice poboljšavaju pozitivne učinke L. reuteri. U tom kontekstu, kuhani umak od rajčice djelovao je učinkovitiji od sirovog ekvivalenta.

Kuhanje umaka također je transformiralo likopen prisutan u rajčici i više je pomoglo očuvati integritet ovog antioksidansa kroz probavni proces, čime se više i apsorbirao.

Ovi rezultati sugeriraju da, kad procjenjujemo zdravstvenu prednost hrane, važno je da ne gledamo samo koje učinke kuhanje ima na njih već i na utjecaj probavnog procesa na te hranjive tvari.

21.05.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno