« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SAVJETI :)

Navike koje vas čine starijim nego što jeste

Veći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenjeeći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospj

Pripazite i izgledat ćete mlađe!
Pripazite i izgledat ćete mlađe! (Arhiva)
Više o

starenje

,

navike

,

loše navike

Starenje ne možete izbjeći, pa umjesto da jurite za eliksirom mladosti, bilo bi dobro da pripazite na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.

Gazirani sokovi - "Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi pospješiti pojavu bolesti neovisno o pretilosti", kaže jedna studija objavljena u časopisu Science Daily. "Redovita konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica", napisali su autori studije u svom zaključku.

Loš san - poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavna studija. "Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu", kaže dr. Andrea Paul.

Manjak smijanja - "Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh", kaže dr. Leann Poston. "Smijeh vas čini sretnijima i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe", smatra ona.

Manjak tjelovježbe - "Zamislite 90-godišnjaka", pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha. "Gotovo su uvijek pognuti, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kralježnici u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje."

Stres - "Telomeri su krajevi kromosoma - strukture unutar svake stanice koje sadrže gene", izvještava Harvard Health. "S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Kronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka."

Sunčanje - ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica. "Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca", izvještava časopis Yale Medicine.

19.07.2022. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno