« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SAVEZNICI

Namirnice koje smanjuju upale u tijelu

Ako niste upućeni, evo kratkog popisa namirnica koje bi trebali imatu u svom hladnjaku.

Maslinovo ulje je blagodat
Maslinovo ulje je blagodat (Wikipedia)
Više o

namirnice

,

upale

Neke namirnice sadrže nutrijente koji pomažu kod smanjenja upala u tijelu. Možda već znate da su brokula, cvjetača, kupus i lisnato zeleno povrće prave super namirnice u borbi protiv upala, a ako niste upućeni, evo kratkog popisa namirnica koje bi trebali imatu u svom hladnjaku.

Za početak, vrlo je važno razumjeti što je tjelesna upala i zašto može biti štetna. Zapravo postoje dvije vrste upale: akutne i kronične.

"Akutna upala dio je liječenja tijela i normalan je zdrav odgovor na ozljede ili infekcije", objašnjava dijetetičarka Jean LaMantia za Healthstuffworks. Upala pomaže tijelu da se riješi organizama koji mu smetaju. Ali ponekad ta upala traje čak i kad nema stranih tijela. To se zove kronična upala.

Kronična upala može imati i prilično velik utjecaj na zdravlje. "Prekomjerna unutarnja upala igra ključnu ulogu u nizu problema, uključujući bolove u zglobovima, debljanje, autoimune bolesti, probleme sa spavanjem, glavobolju i još mnogo toga", objašnjava dr. Candice Seti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - "Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnoćama i antioksidansima koji štite stanice od upala", kaže Cimring. "Nije najbolje za kuhanje, ali je savršeno za salate i priloge od povrća", dodaje.

Jogurt i druga fermentirana hrana - "Fermentirana hrana djeluje i protuupalno, ali i blagotvorno za zdravlje crijeva. Vraća zdravu ravnotežu bakterija u crijevima što pomaže kod kontrole upalnih procesa", kaže nutricionistkinja Lisa Richards. Kiseli kupus, ali i različiti jogurti i sirevi mogu pomoći u ovom procesu. "Prilikom odabira jogurta najbolje je odabrati verziju s niskom razinom šećera i sa živim kulturama", dalje savjetuje.

Kurkuma - popularni začin, koji se najčešće nalazi u indijskoj hrani, sadrži moćan protuupalni spoj zvan kurkumin. "Konzumiranje crnog papra s kurkumom može značajno poboljšati apsorpciju kurkumina", kaže dijetetičar Hayley Cimring. Međutim, trebate jesti puno više kurkume od količine koja se koristi u prehrani. Zbog toga mnogi ljudi uzimaju kurkumu kao dodatak prehrani.

Masna riba - omega-3 masne kiseline prave su zvijezde u prehrani, a najčešće se nalaze u masnoj ribi poput tune, sardine i lososa, kao i orasima, chia i lanenim sjemenkama. "Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi i mononezasićene masti u orašastim plodovima i sjemenkama pomažu u smanjenju prekursora koji uzrokuju upalu", kaže dijatetičarka Rima Kleiner. Iako stručnjaci preporučuju da se riba jede 2 do 3 puta tjedno, nažalost ona se na našim tanjurima ne nalazi toliko često.

02.02.2020. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno